Verbazing bij Mercedes-fanaat Pim (24) na politie-actie: ‘We waren niemand tot last’

Print
Verbazing bij Mercedes-fanaat Pim (24) na politie-actie: ‘We waren niemand tot last’

Stoet Mercedessen staande gehouden in Nijmegen. Afbeelding: Paul Rapp/AD

Een onschuldige rit met vrienden door het heuvelachtige landschap van Nederland, uit passie voor de sportwagens van Mercedes. Zo kijkt een van de deelnemers terug op de stoet die afgelopen weekend door Gelderland trok en na anderhalf uur tot een abrupt einde kwam.

Pim van Dooren (24) uit het Brabantse Leende baalt dat er landelijk zoveel ophef is ontstaan. ,,We waren helemaal niemand tot last, niemand heeft een bekeuring gekregen.”

De stilgelegde Mercedesstoet maakt op sociale media de tongen los. Honderden mensen buitelen over elkaar heen met wisselende standpunten over het organiseren van een dergelijke bijeenkomst. Pim is van mening dat van een mug een olifant gemaakt wordt. ,,Zelfs de agenten twijfelden over de rechtmatigheid van de staandehouding. Het laat maar eens zien dat er in Nederland veel onduidelijkheid bestaat over de wetgeving rondom corona.”

‘Fantastische wagens’

Pim nam samen met een vriend deel aan de tour. De meeste deelnemers kende hij nog maar net, maar samen deelden ze één gemeenschappelijke liefde: rondrijden in een Mercedes AMG, een peperdure sportuitvoering van het bekende automerk, die soms wel een paar ton kan kosten. ,,Volgens mij had de duurste auto van de stoet een prijskaartje van 350.000 euro. Het zijn echt fantastische wagens. Ik vond het dan ook een heel leuk idee van de initiatiefnemer om in deze tijden van corona samen te komen, zonder daarbij de regels te overtreden.”

Lees ook: Stoet van 25 peperdure Mercedessen aan de kant gezet door politie

Daar dacht de politie anders over. Volgens Pim werden ze vermoedelijk ingeseind door iemand die de bolides door een recreatiegebied zag rijden. ,,Wij wisten alleen niet dat we door zo’n gebied reden. We hadden via een app een route van punt A naar punt B van enkele honderden kilometers uitgestippeld. De man die vooraan reed bepaalde de snelheid en zorgde ervoor dat we nergens te hard reden. Daar is gewoon prima aan voldaan. Op geen enkel moment is iemand in gevaar geweest.”

‘Weinig aan de hand’

De stoet kwam vanaf de Nijmeegse Ooysedijk en draaide de Ubbergseweg op, waar twee politieauto’s de doorgang van de Mercedessen blokkeerden. In elke auto zaten maximaal twee mensen, maar desondanks mochten de bestuurders niet in een optocht verder rijden, ze moesten ieder hun eigen weg gaan. De bestuurders, afkomstig uit het hele land, besloten gehoor te geven aan de oproep van de agenten.

Sociaal wenselijk is het misschien niet in deze tijden van corona , maar de vraag is of er een wettelijke grond te verzinnen is voor het geven van een bekeuring wanneer er niet meer dan twee personen per auto aanwezig zijn. ,,De agenten zaten er zelf ook mee in hun maag”, weet Pim. ,,Ze besloten ons geen bekeuring te geven omdat ze onze dag niet wilden verpesten. Het is allemaal heel netjes en rustig afgehandeld, er was weinig aan de hand verder.”

‘Erg onverstandig’

Of er een vervolg komt op de stoet, hangt volgens Pim af van de regelgeving. ,,Die moet wat dit incident betreft echt een stuk duidelijker. In feite deden we helemaal niet aan samenscholen en hielden we ons keurig aan de regel van anderhalve meter afstand. Het was een ontzettend leuke dag, tot de politie er een abrupt einde aan maakte.“

Volgens de politie is het ‘erg onverstandig’ om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. ,,Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Ook als je maar met z’n tweeën bent”, klinkt het advies. ,,De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Je kunt er geen boete voor krijgen.”

Het is overigens pas strafbaar als je met drie personen (of meer) in een auto te zit wanneer je niet uit hetzelfde gezin komt. Het kan de inzittenden een boete opleveren van 390 euro. Is iemand 18 jaar of ouder, dan komt de boete ook als aantekening op zijn strafblad te staan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen