Verdachte vernieling Joods restaurant blijft langer vast, had locatieverbod

Print
Verdachte vernieling Joods restaurant blijft langer vast, had locatieverbod

De verdachte zou de ruit met een stalen buis hebben vernield en daarna met een aansteker hebben geprobeerd een Israëlische vlag uit het restaurant in brand te steken. Afbeelding: AP

De 31-jarige man van Syrische afkomst die afgelopen vrijdag werd aangehouden op verdenking van vernieling en brandstichting bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid blijft langer vastzitten. Saleh A. had het in 2017 ook al op de horecazaak gemunt en werd daar in 2018 voor veroordeeld.

De rechter-commissaris stelde de verdachte vandaag voor veertien dagen in bewaring. Dit omdat de rechtsorde volgens hem “ernstig is geschokt” door de feiten. Er moet volgens hem rekening mee worden gehouden dat de dertiger opnieuw iets soortgelijks zal doen. Wat zijn motieven en beweegredenen zijn , wordt volgens het Openbaar Ministerie nog onderzocht. De woning van de man is doorzocht en de recherche onderzoekt camerabeelden.

Lees ook: Verdachte vernieling Joods restaurant eerder voor zelfde opgepakt

Saleh A. werd in juli 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken voor het vernielen van meerdere ruiten en diefstal van een vlag uit hetzelfde restaurant. De man hoefde niet de cel in omdat hij al 52 dagen in voorarrest had gezeten. De rechter legde hem tevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken op. A., die verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard, kreeg tevens een meld- en behandelplicht en moest worden opgenomen in een instelling voor begeleid wonen.

De rechter legde hem ook een locatieverbod voor de duur van twee jaar op voor de horecazaken van HaCarmel aan de Amstelveenseweg en de Kastelenstraat in Buitenveldert. Hij moest tevens de schade aan het restaurant vergoeden.

Israëlisch-Palestijnse conflict

A. verklaarde destijds heel bezorgd te zijn geweest over de ontwikkelingen in zijn land. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij “een preoccupatie met het Israëlische en Palestijnse conflict” en “is het mogelijk dat hij opnieuw in actie komt.” Bewijzen voor terreur werden niet gevonden, ook niet bij de huiszoeking.

De man, wiens vader en broer in de oorlog zijn overleden, sloot zich in 2008 aan bij een Palestijnse bevrijdingsbeweging. Hij zat in Syrië vast in een vluchtelingenkamp dat werd aangevallen door IS en al-Nusra en greep tijdens die aanval ook naar de wapens. Hij vluchtte naar Europa en kwam in 2014 in Nederland aan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen