‘Mijn kinderen verheugen zich op een beugel, waar dat vandaan komt is mij een raadsel’

© De Limburger

De kinderen hier in huis kijken uit naar de dag dat ze een beugel krijgen. Mijn oudste zoon was amper aan het wisselen, toen hij de tandarts al vroeg naar de kans die hij maakt op een beugel.

Marlous Flier

Wanneer dan? Wat voor eentje dan? Nu kunnen tandartsen dat blijkbaar, een beugelinschatting maken, ook al is de patiënt nog jong. Inmiddels zijn we drie voorspellingen verder. „Grote tanden, krappe kaak.” Het sparen kan beginnen. Binnenkort krijgt de oudste ’em. De orthodontist besloot tot zo’n plaatjesgeval. Zoonlief was opgetogen. Toen zijn zusje hoorde dat er ook een buitenboordmotor bij zat, kwam ze niet meer bij. Ik dacht: wacht maar tot jij zover bent.

Waar dat verheugen vandaan komt, is mij een raadsel. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit blijdschap heb gevoeld om die bak met ijzer in mijn mond. Elke keer als de ortho de boel strak draaide, was ik veroordeeld tot een dieet van soep en yoghurt voor een paar dagen, omdat al het andere pijn deed. Kauwgom eten ging niet, zoenen was een drama. En continu lagen mijn lippen aan de binnenkant open. Van die smerige klodders wax moesten het ergste ongemak wegnemen.

Al deze details en mijn tig bezoekjes aan de kaakchirurg, heb ik maar niet met de kids gedeeld. Dat zou de pret alleen maar bederven. Als het hier thuis gaat over beugels, dan praat ik gezellig mee. Dat het zo leuk is dat je er verschillende kleuren elastiekjes in kunt laten zetten, dat soort dingen.

Wie een mooi gebit wil, moet er iets voor over hebben. En wat mooi is, daar heb je allerlei visies op. Dat lees je hier. Het schoonheidsideaal: parelwitte tanden.

Fijn weekend!

L-magazine lees je hier helemaal!

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee