Onderzoek wijst uit dat e-sigaret schadelijker is dan gedacht

© ANP

De e-sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken, maar de elektronische sigaret is schadelijker dan gedacht. Dat meldt het Trimbos-instituut dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) onderzoek doet naar de rookwaar. Staatssecretaris Paul Blokhuis bekijkt of nieuwe maatregelen nodig zijn om het gebruik ervan te ontmoedigen.

Redactie

,,Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen- wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid’’, schrijft het kennisinstituut dat voor het onderzoek verschillende wetenschappelijke studies naast elkaar heeft gelegd.

Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, denkt Trimbos overigens pas over tientallen jaren te weten, ‘omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen.’ Maar uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd, luidt het advies.

‘Opstapproduct’

In 2018 stak 3,1 procent van de volwassenen wel eens een e-sigaret op. Vaak als ondersteuning bij het stoppen met roken, hoewel bijna driekwart aangaf daarnaast ook (nog) tabakssigaretten te roken. Verder meldt Trimbos dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de e-sigaret voor jongeren een ‘opstapproduct’ is naar gewone sigaretten. ,,Jongeren vinden vooral de vele smaakjes - zoals bijvoorbeeld mojito en kaneel - aantrekkelijk. Daarnaast is het product makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.’’

Staatssecretaris Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat hij al maatregelen heeft getroffen om gebruik van de e-sigaret tegen te gaan, maar bekijkt of meer nodig is. ,,De nieuwste inzichten van Trimbos - over onder andere schadelijkheid, aantrekkelijkheid voor jongeren en het voorzorgsprincipe - roepen de vraag op of aanvullende (wettelijke) maatregelen overwogen dienen te worden.’’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal