Zo wil Ryanair gaan vliegen: temperatuurcontrole, mondmaskers en vragen of je naar wc mag

Print

De Ierse budgetvlieger Ryanair wil het aantal vluchten vanaf de zomervakantie fors opkrikken. Vanaf 1 juli zouden er ongeveer duizend vluchten per dag moeten plaatsvinden, wat overeenkomt met 40 procent van het aanbod in normale tijden. Om het vliegen zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft de luchtvaartmaatschappij wel een paar regels opgesteld.

Als het aan de grootste budgetvlieger van Europa ligt, gaat de maatschappij straks weer vliegen naar zo’n 90 procent van de bestemmingen die al voor de uitbraak van het coronavirus in het vluchtschema stonden. „We zullen weer beginnen te vliegen vanuit het merendeel van onze tachtig basissen in Europa”, schrijft het bedrijf in een persbericht. „Er zullen op bepaalde routes minder vluchten per dag of per week plaatsvinden dan normaal, omdat we ervoor kiezen op zo veel mogelijk verbindingen te herstarten in plaats van veel te vliegen op enkele routes.”

Voorwaarde is wel dat de regeringen tegen die tijd de beperkingen op vluchten binnen Europa hebben opgeheven en dat er op de luchthavens gezondheidsmaatregelen worden genomen. Zelf pleit de maatschappij ervoor dat de temperatuur van de passagiers gemeten wordt wanneer ze de luchthaven binnengaan.

Mondmasker verplicht

En Ryanair heeft nog wat andere adviezen. Zo raadt Ryanair passagiers in een instructievideo aan al thuis hun temperatuur te controleren alvorens ze naar de luchthaven gaan, en ook om online in te checken en hun instapkaart thuis al op de smartphone te zetten. Verder krijgen zij het advies om zelf op de luchthaven nog eens hun temperatuur op te nemen, mondmaskers te dragen en hun handen goed te ontsmetten. Ook wordt gevraagd of ze social distancing willen respecteren.

Lees ook: Ryanair wil flink deel vluchten hervatten vanaf 1 juli

Verder heeft Ryanair ook aan boord van zijn vliegtuigen een set van regels bedacht om de reis zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo wordt een mondmasker verplicht. In de rij staan voor toiletten is er straks niet meer bij. Volgens The Guardian zullen passagiers om toestemming moeten vragen om naar het toilet te kunnen. Voorverpakte snacks en drankjes zullen nog wel te koop zijn, maar kunnen alleen cashloos worden afgerekend. Daarnaast zullen alle Ryanair-vliegtuigen uitgerust zijn met luchtfilters en worden ze elke dag ontsmet, zo laat de prijsvechter weten.

Het gros van de vluchten van Ryanair is sinds eind maart opgeschort. Er vinden nog ongeveer dertig vluchten per dag plaats tussen Ierland, het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland. „Regeringen in heel Europa hebben een lockdown van vier maanden ingesteld om de verspreiding van het COVID-19-virus te beperken”, aldus Ryanair-CEO Eddie Wilson. „Na vier maanden wordt het tijd om Europa weer aan het vliegen te krijgen, zodat we families en vrienden kunnen herenigen, dat mensen weer naar hun werk kunnen gaan en dat de Europese toeristische industrie, goed voor miljoenen banen, weer kan opstarten.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen