Vannacht mogelijk kouderecord, maar in het weekend aangenaam weer

Print
Vannacht mogelijk kouderecord, maar in het weekend aangenaam weer

Foto ter illustratie. Afbeelding: Eveline Van Elk

Er is prettig weekendweer op komst. Zondag kan de temperatuur in Limburg oplopen tot 19 graden. Maar eerst moeten we nog een heel koude nacht door.

Het wordt namelijk maandagavond weer ‘vorstig’, misschien wordt er zelfs een kouderecord gebroken. De voorlopige records staan op -1,9 graden, gemeten in zowel 2012 (in Twente) als 2019 (in de Achterhoek).

Koude poollucht

,,Momenteel is de oorzaak een lagedrukgebied boven Scandinavië en een hogedrukgebied op zee”, legt weerman Lennert Eijke van Weerplaza uit. ,,Tussen die twee systemen ontstaat een stroming die onze kant opkomt. En de oorsprong van die poollucht is koud.”

Het zou ook goed kunnen dat een officieel kouderecord wordt gebroken. Dan moet het nog harder vriezen dan -0,4 in De Bilt. ,,Factoren als lokale opklaringen en een nagenoeg windstille lucht liggen daaraan ten grondslag.”

‘Blijft fris’

Woensdag worden lokaal nog enkele buitjes verwacht. Qua temperatuur beginnen de dagen er daarna beter uit te zien. Overdag verwacht Eijke temperaturen tussen de 13 en 17 graden. ,,Maar het blijft fris.” Na de buien van morgen zal het wel een langere tijd droog blijven.

Zondag wordt het in Limburg een mooie dag. ,,Daar zou het kwik zelfs naar 19 graden kunnen schieten. In de rest van het land wordt het minimaal 14 graden. De nachten zijn ook warmer in het weekend.” Tot maandag blijft de wind zwak tot matig waaien.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen