Documentaire over historie Sittards ziekenhuis te zien bij streekomroep

Print
Documentaire over historie Sittards ziekenhuis te zien bij streekomroep

Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid poseren bij Sittards eerste ziekenhuisambulance. Afbeelding: Leo Baeten/SBFK

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De bijzondere documentaire van cineast Leo Baeten over het leven en werk van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in het gelijknamige - maar inmiddels gesloopte - ziekenhuis in Sittard wordt vertoond bij streekomroep Bie Os.

De film, getiteld Adieu aux Sœurs, is dit weekend tweemaal te zien: zowel op zaterdag 16 mei (aanvang 19 uur) als zondag 17 mei (16 uur).

Communiteit

De van oorsprong Franse kloosterorde van de Goddelijke Voorzienigheid zette in 1905 een eigen communiteit op in Sittard. „Dat betekende meteen het begin van de ziekenhuisvoorzieningen in de Westelijke Mijnstreek”, wijst voorzitter Petra Claessen van de stichting Behoud Frans Klooster (SBFK) op het grote belang van de zusters voor de regio. SBFK heeft Baeten enkele jaren geleden opdracht gegeven voor de productie van de documentaire.

Bretagne

De filmmaker, geboren en getogen in Sittard, begon zijn opnamen en interviews in het Franse moederhuis van de orde in het dorpje Créhen (Bretagne). De documentaire eindigt in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, toen de zusters de zieken(huis)zorg in Sittard overdroegen aan ‘leken’.

Klik hier om een trailer van de documentaire film te bekijken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen