Dolfijn Zafar ondanks bevrijding dood gevonden op strand Wijk aan Zee

Print
Dolfijn Zafar ondanks bevrijding dood gevonden op strand Wijk aan Zee

Een koppel uit Lopikerkapel hielp dolfijn Zafar uit de Amsterdamse haven te bevrijden Afbeelding: AD/Wouter Jan Strietman

Dolfijn Zafar is dood aangetroffen op het strand van Wijk aan Zee. Dat meldt SOS Dolfijn. Het stoffelijk overschot van het zeezoogdier is overgebracht naar de Universiteit Utrecht voor onderzoek naar de doodsoorzaak.

De dolfijn was begin deze maand in de haven van Amsterdam terechtgekomen. De dolfijn was meegekomen met een zeilend vrachtschip vanuit Frankrijk. Het dier zwom drie dagen naast het schip en ging mee, door de sluizen, naar Amsterdam. Zafar werd vervolgens vanuit de haven van Amsterdam naar buiten de sluizen geloodst. De tuimelaar zwom daarna rond in de buurt van de haven van IJmuiden, waarna het ongeveer een week geleden weer echt terug de zee in ging.

Lees ook: Zeilschip brengt in Amsterdam verdwaalde dolfijn weer naar zee

Dinsdagavond werd Zafar levenloos gevonden op het strand bij Wijk aan Zee. De doodsoorzaak is nog onbekend, maar volgens SOS Dolfijn had het er op dat moment alle schijn van dat het zeezoogdier nog maar kort was overleden. Opvallend was daarbij dat het staartblad van Zafar miste. Wat de reden daarvan is, wordt woensdag nog onderzocht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen