Brussel

Gedupeerde geannuleerde vlucht mag geld terugeisen, Brussel wijst Nederlandse voucherregeling af

Print
Gedupeerde geannuleerde vlucht mag geld terugeisen, Brussel wijst Nederlandse voucherregeling af

Afbeelding: ANP

Wie niet kan vliegen vanwege reisbeperkingen in verband met Covid-19, heeft recht op volledige restitutie van het geboekte ticket.

Er wordt vooralsnog geen inbreukprocedure tegen Nederland en andere lidstaten gestart vanwege vouchers die passagiers krijgen ter compensatie van een geannuleerde vlucht in verband met het coronavirus.

Vicevoorzitter Margrethe Vestager zegt in een Tweet dat ze zich eerder woensdag heeft vergist met haar mededeling daarover. „Het was mijn misvatting over de status van de brief die we vandaag sturen. Het spijt me dat ik verwarring heb veroorzaakt”, schrijft de Deense.

Volgens transportcommissaris Adina Valean krijgen alle 27 EU-landen een brief waarin ze eraan worden herinnerd de huidige wetgeving over passagiersrechten na te leven. In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking bij een geschrapte vlucht. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer in maart nagenoeg onmogelijk geworden. Onder meer Nederland staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe als alternatief.

De Europese Commissie erkent dat er een cashflowprobleem is bij luchtvaartmaatschappijen, maar wijst erop dat ook consumenten hun baan hebben verloren en het geld kunnen gebruiken. „We sturen brieven naar de lidstaten en daar kunnen zij op reageren”, aldus Vestager.

In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer nagenoeg onmogelijk.

Wat is een inbreukprocedure?

Een inbreukprocedure is een rechtsmiddel van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, dat wordt ingezet tegen landen die inbreuk maken op de Europese wetten. De procedure begint altijd met het verzoek van de commissie aan de lidstaat die in gebreke blijft om binnen enkele weken toe te lichten waarom de Europese wet niet wordt toegepast. De procedure kan leiden tot een zaak bij het Europees Hof van Justitie en een boete.

Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties moeten gedupeerden van een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus hun geld teruggeven als die passagiers geen voucher willen ter compensatie.

De keuze voor een financiële vergoeding is een recht van de gedupeerde, dat vastligt in het Europees passagiersrecht, zegt de Europese Commissie.

Lees ook: Reisconcern TUI schrapt 8000 banen vanwege coronacrisis

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en elf Europese collega’s vroegen Brussel vorige maand om tijdelijk ‘coronavouchers’ toe te staan. Het zou Air France-KLM meer dan 3 miljard euro kosten als gedupeerden massaal cash zouden opeisen.

In een aanbeveling stelt de commissie dat vanwege de ongewone tijden vouchers voor geschrapte vluchten vanwege corona vanaf 1 maart wel als alternatief mogen worden aangeboden. De voucher moet onder meer minstens twaalf maanden geldig zijn.

ANVR

Brancheorganisatie ANVR vreest dat de Nederlandse reissector omvalt om als klanten massaal hun geld terug zouden vragen wegens geannuleerde reizen door het coronavirus. De ANVR wijst erop dat aangesloten touroperators al honderdduizenden reizen moesten cancelen door de virusuitbraak. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om klanten daar meteen voor terug te betalen. „Dan valt de reisbranche om en staan er 20.000 mensen op straat. Uiteindelijk wil de consument toch op vakantie”, zegt een woordvoerster.

Vouchers voor pakketreizen die ANVR-leden aanbieden worden gedekt door het garantiefonds SGR. Dat betekent dat consumenten niet met lege handen komen te staan als ze een voucher hebben van een reisbureau dat alsnog failliet gaat, benadrukt de zegsvrouw. De reisbranche hoopt dan ook dat gedupeerde reizigers alsnog voor coronavouchers kiezen in plaats van geld.

Zo’n garantiefonds bestaat nog niet voor geannuleerde vluchten van luchtvaartmaatschappijen. De ANVR is daarom blij dat de Europese Commissie de aanbeveling doet om ook een garantiefonds op te zetten voor luchtvaartvouchers.

Corendon

„De uitspraak van de Europese Commissie is juridisch juist, maar getuigt niet van realiteitszin”, vult Corendon-topman Steven van der Heijden aan. Veel van het geld dat klanten bij het boeken van een vakantie hebben overgemaakt, is namelijk al lang uitbetaald aan hotels die daarvoor vroegboekkorting geven.

Volgens Van der Heijden is er wel een lichtpuntje voor aanbieders van pakketreizen als Corendon. Dankzij de SGR-garantie accepteren volgens hem veel mensen coronavouchers. „Op de 140.000 klanten van wie de reis is geannuleerd hebben we welgeteld één dagvaarding ontvangen van een reiziger die zijn geld terug wil.”

Transavia

Luchtvaartmaatschappij Transavia verandert voorlopig niets aan het vergoedingsbeleid voor geannuleerde reizen. De dochtermaatschappij van Air France-KLM blijft gedupeerde reizigers vouchers verstrekken, laat een woordvoerster weten.

„We zijn teleurgesteld dat door de Europese Commissie niet wordt gekeken naar het brede perspectief. We zijn door de situatie gedwongen om af te wijken”, aldus de zegsvrouw. Ze voegt eraan toe dat ontvangers van een ‘coronavoucher’ na een jaar alsnog hun geld terug kunnen vragen.

Met het ‘brede perspectief’ doelt Transavia ook op de belangen van reizigers. Die zijn volgens de budgetmaatschappij niet geholpen met een golf aan faillissementen in de reissector zodra de vraag naar vakanties weer aantrekt.

Lees ook: Transavia houdt vliegtuigen tot en met 3 juni aan de grond