Coulance voor examenleerlingen speciaal onderwijs

Minister Arie Slob (Onderwijs) botste met de Tweede Kamer over de examens in het voortgezet speciaal onderwijs. Er is nu een compromis bereikt. © ANP

Examenleerlingen in het voortgezet special onderwijs (vso) mogen na de zomer alvast beginnen aan een nieuwe studie als ze hun diploma nog niet hebben gehaald. Het gaat om leerlingen op de middelbare school met een lichamelijk of psychische beperking.

Hans van Soest

Zo’n 1700 vso-leerlingen gaan op voor hun eindexamen. Door de coronacrisis zijn de middelbare scholen dicht en hebben ze zich niet goed kunnen voorbereiden. Daarom krijgen ze vier herkansingen voor hun examen. Die herkansingen lopen door tot in november. In de tussentijd kunnen ze – als ze hun papiertje nog niet hebben gehaald – wel alvast beginnen aan de opleiding die ze willen volgen.

Met dit besluit komt een einde aan een hoog oplopend conflict tussen minister Arie Slob (Onderwijs) en de Tweede Kamer. De Tweede Kamer wilde dat leerlingen in het speciaal onderwijs net als de leerlingen op reguliere middelbare scholen dit jaar geen eindexamen hoefden te doen. Volgens Slob kon dat echter niet. Eindexamenleerlingen op reguliere middelbare scholen krijgen nu een diploma op basis van hun schoolonderzoeken. Als die voldoende zijn, hebben ze wettelijk aan hun diploma-eisen voldaan. Probleem bij het vso is dat die kinderen geen schoolexamens hebben gehad.

Compromis

Tijdens een spoeddebat werd een compromis bereikt. De gedupeerde leerlingen moeten wel een examen doen, maar krijgen extra herkansingen. Net als andere leerlingen hoeven de vso-leerlingen geen centraal schriftelijk te maken. Wel moeten ze een mondeling examen afleggen bij een examinator, iets wat ze anders ook hadden moeten doen in plaats van de schoolexamens. Om deze kwetsbare groep kinderen te helpen, mogen ze wel een mentor van school meenemen naar het examen. Ook mogen ze hun antwoorden opschrijven als ze verbaal niet goed in staat zijn tot antwoorden.

,,Het gaat hier niet om kinderen die voor hun zweetvoeten op het vso zitten’’, zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen. ,,Ze hebben zich niet op hun examens kunnen voorbereiden.’’ Tegelijkertijd vindt de Kamer ook dat de leerlingen recht hebben op een volwaardig diploma.

Vmbo Maastricht

Met het gevonden compromis wordt het voorbeeld gevolgd van de vmbo-leerlingen uit Maastricht die twee jaar geleden in de problemen kwamen toen de schoolonderzoeken op hun school niet aan de regels bleken te voldoen. Ook zij mochten die herkansen en toch alvast aan een vervolgopleiding beginnen om te voorkomen dat ze een heel schooljaar zouden verliezen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal