Ook in België gaan kappers, dierentuinen en kleine markten langzaam weer open

Foto ter illustratie. © ANP

België versoepelt opnieuw de coronamaatregelen. Vanaf maandag mogen de kappers en andere contactberoepen hun zaken weer openen, op afspraak en met een aantal strenge veiligheidsvoorschriften. Ook de dierentuinen kunnen open, maar ze moeten een strikt en gelimiteerd onlineticketsysteem gebruiken, net als een aantal musea. Dat heeft premier Sophie Wilmès bekendgemaakt na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad. Die zet het licht op groen voor de tweede fase van het versoepelen van de lockdown sinds 14 maart.

Redactie

Kleinere buitenmarkten met maximaal 50 kramen worden vanaf 18 mei toegestaan en sportclubs mogen met maximaal 20 mensen hun buitentrainingen hervatten. Huwelijken en begrafenissen met maximaal 30 mensen mogen weer, maar geen receptie daarna. Al eerder was onder voorbehoud van de coronacijfers in het land besloten dat het onderwijs vrijdag voor bepaalde leerlingen kan worden hervat en dat sportwedstrijden minstens tot 31 juli verboden blijven. Tot 1 september worden geen massa-evenementen gehouden.

Horeca nog wel dicht

De volgende afbouwfase van de lockdown vindt niet eerder dan op 8 juni plaats, zei Wilmès, die erkende dat de Belgen snakken naar meer vrijheid. De horeca blijft zeker dicht tot 1 juli. De premier herhaalde dat een nieuwe uitbraak niet kan worden uitgesloten en dat de statistieken over nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames van belang zijn bij de besluitvorming over verdere versoepeling van maatregelen. Afgelopen maandag mochten alle winkels weer open.

Volgens het Belgische crisiscentrum overleden 82 coronapatiënten het afgelopen etmaal. Sinds de uitbraak zijn 8843 mensen in België aan Covid-19 bezweken. Er liggen nog 2014 personen in het ziekenhuis, van wie er 263 kunstmatig beademd worden. Er werden de afgelopen 24 uur 70 nieuwe patiënten opgenomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen ligt op 53.981.