Aan tafel

Recept: schuimgebakjes met verse aardbeien

Recept: schuimgebakjes met verse aardbeien

fotoStudio Philippi

Tijd voor aardbeien! De blozende vruchten komen nu in manden vol van de struiken.

Wanneer het aardbeienseizoen op z’n top is en de aardbeien zo perfect rijp zijn, dat het sap bij de eerste hap al langs je kin drupt, gaan ze behalve op een beschuitje ook in jam en romige aardbeiencurd.

Deze week maak ik er schuimgebakjes mee, polonaise in banketbakkerstaal. De nestjes van meringue zijn handig om op voorraad te hebben. Gevuld met room of ijs en aardbeien maak je er snel een gebakje of dessert mee.

Aardbeienschuimgebakjes (4 personen)

Bereidingsduur 30 minuten + oven ± 2 uur

Ingrediënten

4 eiwitten

125 gram suiker

75 gram poedersuiker+ bestrooien

1 volle theelepel maïzena

125 ml slagroom of 300 g vanilleroomijs

250 gram aardbeien

4 topjes munt

keukenmachine of mixer

spuitzak met gladde kartelmond van 2 cm ø

bakplaat met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 100 graden Celsius.

Klop in de keukenmachine of met de mixer de eiwitten met een mespunt zout tot stevige pieken. Voeg 100 gram suiker al kloppende in kleine porties toe en klop tot het eiwit helemaal stijf is. De kom kan nu omgekeerd worden gehouden! Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel door het eiwit. Maïzena zorgt dat het schuim extra stevig en mooi droogt.

Schep het eiwitschuim in de spuitzak. Spuit op het bakpapier 4 cirkels van eiwitschuim, van 8 cm doorsnede (bodem). Begin met de buitenste ring en vul de cirkels dan verder op. Spuit op de rand van de cirkels nog 2-3 ringen eiwitschuim zodat er een nestje (polonaise) ontstaat.

Droog de polonaises 2 uur in de voorverwarmde oven. Hoe lager de oventemperatuur, hoe langzamer en mooier wit het schuim droogt. Bij een hogere oventemperatuur is de droogtijd korter, maar kleurt het schuim iets. Schakel na 2 uur de oven uit. Laat de polonaises in de uitgeschakelde oven, liefst met de deur op een kier, afkoelen.

Klop de slagroom met de resterende 25 gram suiker stijf of schep 4 mooie bollen van het ijs. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Vul de polonaises met de slagroom of het ijs en de aardbeien. Garneer met de munt en bestrooi met poedersuiker.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur | www.jannekephilippi.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →