Weer enkele nieuwe overlijdens door corona in Limburg

Print
Weer enkele nieuwe overlijdens door corona in Limburg

Afbeelding: ANP

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Merum -

Opnieuw zijn er mensen in Limburg overleden aan de gevolgen van coronabesmetting. Drie sterfgevallen werden gemeld in Noord- en Midden-Limburg, twee in het zuidelijk deel van de provincie.

Het totaal aantal officieel geregistreerde overleden coronapatiënten komt voor deze provincie op 680, blijkt uit de cijfers van de twee Limburgse GGD’en.

Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt in Limburg nog maar mondjesmaat. Opvallend is dat in Zuid-Limburg meer mensen positief testen dan in de rest van de provincie. In de zuidelijke helft van Limburg noteerde de GGD dertig nieuwe besmettingen, waarmee het totaal aantal positief geteste mensen op 3003 komt. In Noord- en Midden-Limburg werden afgelopen 24 uur twee mensen positief getest, wat het totaal daar op 1641 brengt.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Landelijk nam het aantal overlijdens woensdag toe met 52, meldt het RIVM. Heel Nederland telt nu 5562 overleden coronapatiënten. Het aantal ziekenhuisopnames steeg afgelopen etmaal met 52 tot 11.430. Het aantal patiënten op de intensive cares nam verder af met 31. Er liggen nu nog 432 mensen met coronabesmetting op een ic.

Zowel de cijfers van de GGD’en als van RIVM over besmettingen en overlijdens laten geen betrouwbaar beeld zien van het werkelijk aantal patiënten, omdat niet iedereen is getest. Ook kan er een vertraging zitten in de registratie.

We krijgen dagelijks veel vragen over de updates die we brengen met betrekking tot het coronavirus. We hebben de meest gestelde vragen hieronder verzameld:

Waarom publiceren jullie geen cijfers over het aantal patiënten dat is genezen?

Dat is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Deze cijfers worden dus niet bijgehouden door het RIVM.

Waarom zit er een afwijking tussen de cijfers van het RIVM en GGD?

Het RIVM verzamelt data van de regionale GGD’s en publiceert dit in een dagelijkse update. Wij hebben regelmatig contact met de GGD Noord-Limburg en Zuid-Limburg om een actuele tussenstand te vragen. Deze cijfers lopen vaak iets voor ten opzichte van de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert. Hierdoor kan er een tussentijds verschil ontstaan tussen de cijfers van het RIVM, de GGD en eventueel andere (Limburgse) media.

Hoe moet ik deze cijfers interpreteren?

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Bekijk hier de meest gestelde vragen

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen