Politie: Maffia breidt invloed uit door corona, zelfs in Nederland

Print
Politie: Maffia breidt invloed uit door corona, zelfs in Nederland

Twee Italiaanse politiemensen arresteren een maffiabaas in Palermo. Afbeelding: EPA

De Italiaanse maffia bloeit op dankzij de coronacrisis. Zelfs in ons land dreigt de beruchte misdaadgroepering zijn macht uit te breiden. Daarvoor waarschuwen maffiabestrijders van de Nederlandse politie.

In het hard door de coronacrisis getroffen Italië weet de maffia haar invloed en rijkdom snel te vergroten. Italiaanse misdaadbestrijders waarschuwen dat de maffia overheidssubsidies voor getroffen bedrijven opstrijkt. En dat burgers met geldtekort noodgedwongen aankloppen bij de lokale maffiafamilies.

Lees hier het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Ondertussen worden oude maffiabazen vanwege de coronarisico’s ontslagen uit de gevangenis. Italiaanse misdaadbestrijders als Federico Cafiéro de Raho en Nicola Gratteri vrezen dat als overheden nu niet ingrijpen, ze in de strijd tegen de maffia twintig jaar terug in de tijd worden geworpen. Dat zou Italië na de coronacrisis terugdrijven in de armen van Calabrische en Siciliaanse criminele bendes.

‘Florerende drugshandel’

Die waarschuwing geldt ook voor Nederland, schrijven het hoofd van het Nederlandse antimaffiateam van de politie en de Nederlandse politieliaison in Rome op een blogpagina over georganiseerde misdaad. ‘De aanwezigheid van de maffia in ons kleine land is keer op keer bevestigd. Het blijft een voorkeursland dankzij de logistiek, de florerende drugshandel en de, laten we zeggen, praktische en laagdrempelige regulering voor het zakenleven en de financiële wereld.’

Als de maffia dankzij de coronacrisis floreert in Italië, zal zij dat ook doen in Nederland, betogen de Nederlandse maffiabestrijders. Zo zal de maffia haar misdaadgeld proberen te investeren in ons land. ‘Wanneer de maffiatentakels groeien, zal uiteindelijk de Nederlandse samenleving ook de gevolgen merken.’

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee