Zeldzame koude nachten, ook donderdagnacht gaat het vriezen

Print
Zeldzame koude nachten, ook donderdagnacht gaat het vriezen

Afbeelding: Frans Kanters

Het zijn bijzonder koude nachten voor deze tijd van het jaar. Het weerstation op vliegveld Eelde (Drenthe) heeft woensdagnacht zelfs -3,0 graden gemeten. Het is zeldzaam dat het nog zo koud is. Eigenlijk tekenen deze dagen in mei het einde van het vorstseizoen.

Al drie nachten op rij is er op meerdere plekken ‘lichte vorst’. ,,Een paar centimeter boven de grond in Eelde was het nog kouder: -7 graden”, vertelt weerman Lennert Eijke van Weerplaza. ,,Pas vanaf -5,0 graden spreken we van ‘matige vorst’.”

Het is volgens Eijke interessant om te zien dat het nog zo koud is deze meidagen. Meestal komt er een einde aan de vorstnachten tegen IJsheiligen: in de volksweerkunde de periode van 11 tot en met 14 mei. Ook wel het einde van het vorstseizoen. ,,Het komt niet zo vaak voor dat je nog vorst hebt tijdens of na IJsheiligen”, zegt meteoroloog Eijke. ,,Maar nu zitten we er volle bak in.” Een samenloop van omstandigheden is de oorzaak van de nachten met vrieskou.

Koud én droog

Zo wordt al enkele dagen koude lucht aangevoerd, afkomstig uit het noorden. ,,Boven Engeland zit nu een hogedrukgebied en boven Scandinavië een lagedrukgebied. Nederland zit middenin die storing.”

Die aangevoerde lucht is niet alleen koud, maar ook erg droog. Eijke: ,,Hoe minder waterdamp zich in de lucht bevindt, hoe harder het ‘s avonds afkoelt.” Tenslotte klaart het na zonsondergang op en gaat de wind liggen. ,,Allemaal redenen waardoor die vorst zo stevig is. Door de heldere hemel verliest de aarde al z’n warmte.”

Donderdagnacht is de kans overigens vrij groot dat het kouderecord weer zal sneuvelen. ,,Het wordt mogelijk nóg een fractie kouder. We verwachten een minimumtemperatuur tussen de -3 en -4 graden.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen