Van nul tot nu

Honderd jaar Spronken sigaren en automaten

Print
Honderd jaar Spronken sigaren en automaten

Spronken sigaren. Afbeelding: Heemkundevereniging Beek

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

In het begin van de 20e eeuw was Beek het centrum van de sigarenindustrie in Zuid-Limburg. In de sigarenfabrieken van Hennekens, Garé, Retera en Romans werkten ongeveer 200 personen. Gezien dat succes besloten de gebroeders Spronken om ook een graantje mee te pikken van deze bloeiende tak van industrie.

In 1919 werd aan de Prins Mauritslaan in Beek een weiland gekocht van de familie Lemmens-Lacroix en op die plek bouwde men een fabriek met drogerij. De ‘Spronken’-sigaren werden verkocht in cafés en winkels in Limburg en met succes, want tien jaar later werd de fabriek vergroot.

Koningin Astrid

In 1935 overleed de Belgische koningin Astrid na een tragisch ongeval in Zwitserland. Zij was niet alleen geliefd in België, maar ook daar buiten. De gebroeders Spronken vroegen bij de handelsrechtbank in Brussel toestemming om het merk ‘Koningin Astrid Sigaren’ te mogen gebruiken. In 1936 startte men met de productie. Het was een succes, want de eerste jaren werden tienduizenden ‘Astrid-sigaren’ verkocht. De oorlogsjaren betekenden een terugslag. Er was weinig aanvoer van tabak en de productie slonk. Na de oorlog kwam de productie weer op gang, en na een aantal jaren steeg de productie weer. In 1958 werden maar liefst 813.000 sigaren geproduceerd, waarvan het grootste deel ‘Koningin Astrid-sigaren’.

Sigaretten

Echter lieten steeds meer mensen de sigaar links liggen en kozen voor de sigaret. De gebroeders Spronken zochten een nieuwe markt en in 1959 startte men met de verkoop van sigarettenautomaten.

In 1961 stopte de familie Spronken met de sigarenproductie. De nieuwe generatie Spronken (neven van de oprichters) breidde het automatenassortiment uit, naast sigaretten-, verhuurde men ook drank- en snoepautomaten. In 1995 verhuisde het bedrijf naar de Beekerhoek en de sigarenfabriek werd gesloopt.

Na 100 jaar besloot men te stoppen. Het bedrijf werd verplaatst naar Venlo. De familie Spronken schonk het archief en de materialen van de sigarenfabriek aan het Heemkundemuseum Beek. Wanneer een geschikte locatie voor het museum is gevonden, zal de collectie Spronken tentoongesteld worden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen