Maamoul: maak zelf deze heerlijke Syrische koekjes met noten- of dadelvulling

Maamoul, koekjes met noten- of dadelvulling, worden in Syrië met het Suikerfeest gegeten.

Maamoul, koekjes met noten- of dadelvulling, worden in Syrië met het Suikerfeest gegeten. © Annemiek Mommers

Van Aisha Kawara kregen we dit authentieke recept voor maamoul, koekjes die met het Suikerfeest in Syrië worden gegeten.

Door L-magazine

Ingrediënten

1 kilo bloem

500 gram boter

1 glas water

1 glas suiker

500 gram walnoten

500 gram pistachenootjes

honing

500 gram dadels (ontpit)

1 tl kaneel / nootmuskaat

maamoul-vormpjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het meel met de boter. Meng apart daarvan het water en de suiker tot de suiker is opgelost. Het is volgens Aisha heel belangrijk om niet alles in een keer bij elkaar te doen, omdat de koekjes dan mislukken. Voeg daarna beide mengsels bij elkaar en kneed het tot een deeg. Maak er bolletjes van met een gat erin. Hier komt straks de vulling in.

Aisha maakt twee soorten vulling: eentje met walnoten, pistache en honing en eentje met dadels.

Maak de walnoten en pistachenootjes fijn en doe er een beetje honing bij om er een massa van te maken. Voeg voor de smaak een theelepeltje kaneel en/of nootmuskaat toe. Maak hier kleinere bolletjes van die in het deeg passen. Vouw het deeg om de vulling. Druk het deeg in de juiste vorm met behulp van speciale maamoulvormpjes. „Die kun je kopen bij bijvoorbeeld de Turkse of Marokkaanse winkel”, zegt Aisha.

Leg de koekjes nu op de bakplaat op bakpapier.

Lees ook Suikerfeest: ‘Elkaar liefhebben, familie, respect tonen, delen en vieren dat je het vasten hebt volgehouden

Voor de dadelvulling volg je dezelfde stappen: dadels fijnmaken, kaneel en/of nootmuskaat toevoegen, bolletje draaien, deeg vullen en eromheen vouwen. In de vorm drukken.

Maak ook de Libanese pannenkoekjes van Sumeya Hamie

De koekjes moeten circa 10 minuten in de oven op 180 graden. „Zo gauw ze lichtbruin worden, eruit halen”, adviseert Aisha. „Ze branden snel aan.” Hoeveel koekjes je straks hebt? Dat weet Aisha niet precies: „Genoeg voor de hele familie. In een afgesloten doos kun je ze zeker twee weken bewaren.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee