Qatayef: pannenkoekjes uit Libanon met roomvulling

Print
Qatayef: pannenkoekjes uit Libanon met roomvulling

Afbeelding: copyright Annemiek Mommers Fotog

De komende dagen vieren moslims het Suikerfeest met de overheerlijkste hapjes. Van Sumeya Hamie kregen we het recept voor qatayef, pannenkoekjes die in Libanon met het Suikerfeest worden gegeten.

 

 

Ingrediënten

Voor de pannenkoekjes

halve beker fijne griesmeel

1 beker bloem

1/2 zakje droge gist

1/2 zakje bakpoeder

3 tl suiker

beetje zout

1 beker water

halve beker melk

Voor de roomvulling

1 liter melk

2 el suiker

1 tl oranjebloesem water

1 tl rozenwater

2 el witte azijn

blikje Puck Cream (verkrijgbaar in Turkse winkel)

 

 

Bereiding

Begin met het maken van het beslag voor de pannenkoekjes. Roer alle benodigdheden met een garde goed door elkaar in een kom. Klontjes? Gebruik de staafmixer.

Volgens Sumeya moet het beslag een uur rusten.

Maak in een koekenpan pannenkoekjes van het beslag. Gebruik hierbij géén boter of olie. „Het ziet er het mooist uit als ze van gelijke grootte zijn”, zegt Sumeya. „Je hoeft ze maar aan één kant te bakken. Tip: laat ze afkoelen op een handdoek, zodat het vocht kan verdampen.”

Maak ook de maamoul (koekjes uit Syrië) van Aicha Kawara

Breng de melk, suiker, het oranjebloesemwater en het rozenwater samen aan de kook in een pannetje. Voordat het begint te koken, voeg je 2 eetlepels azijn toe. Laat het mengsel nu even koken. „Blijven roeren! Het ziet eruit alsof het schift, maar dat hoort zo.” Haal het mengsel door een zeef, het vocht mag weg. Voeg Puck Cream toe, roer het voorzichtig door en laat afkoelen.

Lees ook Suikerfeest: ‘Elkaar liefhebben, familie, respect tonen, delen en vieren dat je het vasten hebt volgehouden

Serveren

Vouw de pannenkoekjes en knijp de randjes aan elkaar met je vingertoppen. Met een lepeltje stop je de vulling in de ‘hoorntjes’. Strooi er fijngemaakte pistachenootjes op en garneer met wat honing. „Je eet qatayef als dessert, koud en liefst met ijs.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen