Vertrek Aleksei Korotaev lijkt aanstaande bij Roda JC

Print
Vertrek Aleksei Korotaev lijkt aanstaande bij Roda JC

Korotaev bij zijn presentatie in 2017. Afbeelding: De Limburger/Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven -

Aleksei Korotaev vertrekt mogelijk op korte termijn als aandeelhouder van Roda JC. De groep nieuwe investeerders die werkt aan een reddingsplan voor de Kerkraadse club wil door zonder de Zwitsers-Russische zakenman.

Het mogelijke afscheid van Korotaev houdt verband met het reddingsplan dat wordt gesmeed rond beursmiljonair Roger Hodenius. In dat plan is geen rol voorzien voor de Zwitserse Rus, die nog altijd twintig procent van Roda JC in handen heeft. Ook andere betrokkenen bij het reddingsplan, ICT-miljonair Stijn Koster en beleggingsmaatschappij Mercurius, zouden volgens ingewijden graag zien dat hij van het toneel verdwijnt.

Twee miljoen euro

Korotaev maakte begin 2017 zijn entree bij Roda JC als overnamekandidaat. In de zomer van 2018 nam hij officieel twintig procent van de aandelen over van eigenaar Frits Schrouff. De ex-schoonspringer investeerde bij zijn komst zo’n twee miljoen euro en betaalde later nog eens ongeveer hetzelfde bedrag voor zijn aandelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat hij de hele club zou overnemen, maar zover kwam het nooit. Korotaev is al geruime tijd verwikkeld in een langslepend juridisch conflict in zijn woonplaats Dubai, waardoor hij niet aan zijn geld kan. Om die reden was het voor hem ook niet mogelijk om zijn financiële verplichtingen in Kerkrade na te komen. Welk bedrag hij Roda nog schuldig is, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk gaat het om een bedrag van meerdere tonnen.

Volgens bronnen rond de club zou Korotaev inmiddels bereid zijn om zijn aandelen in te leveren. De gewezen bankier zou zich ervan bewust zijn dat de kans dat hij op korte termijn aan zijn geld kan, uiterst gering is. Wat er dan met het bij Roda openstaande bedrag moet gebeuren, is onduidelijk.

Hobbels

De kwestie-Korotaev is volgens bronnen rond de onderhandelingen een van de laatste serieuze hobbels die genomen moet worden. Supporters, sponsoren en personeel van de club wachten al weken op witte rook uit het Parkstad Limburg Stadion. De bij de onderhandelingen betrokken ondernemers hebben echter radiostilte afgekondigd. Wel publiceerde Roda deze week een statement op de eigen website. Daarin werd gemeld dat ‘enkele partijen met elkaar in gesprek zijn’ over de toekomst van de club. „Deze gesprekken verlopen positief”, werd daaraan toegevoegd.