Zeg het Maar

Zwemsport Parkstad laat oog vallen op Zuidplas Sibelco

Print
Zwemsport Parkstad laat oog vallen op Zuidplas Sibelco

Dennis Colijn. Afbeelding: Dave van Beek

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Kerkrade / Eygelshoven / HEERLEN / Hoensbroek -

Sibelco’s Zuidplas zou heel geschikt zijn voor Zwemsport Parkstad, zegt trainer Dennis Colijn. „Water in Eschweiler, Heinsberg of Oost-Maarland is uit de richting.”

Zwemsport Parkstad heeft de gemeenteraad en B en W van Heerlen gevraagd om te mogen trainen in een deel van het groevegebied dat deze zomer door Sibelco wordt overgedragen.

Hoe groot is de noodzaak om de Zuidplas te kunnen gebruiken?

„Wij zijn afhankelijk van zwembaden en open water. Zwembaden zijn vanwege corona beperkt te gebruiken en grindgaten daardoor extra druk. Voor open water reizen we nu naar het grindgat bij Oost-Maarland. Eerder gingen we ook naar Lago Laprello bij Heinsberg en de Blausteinsee bij Eschweiler. Dat is voor mensen van hier toch uit de richting.”

Hoe presteert Zwemsport Parkstad?

„Heel goed. We zijn een samenwerking tussen Nimo Landgraaf, ZV Brunssum en KZPC Kerkrade. Zo’n 250 tot 300 leden sterk, in leeftijd uiteenlopend van 6 tot 65 jaar. Wij doen onder meer aan waterpolo, synchroonzwemmen en wedstrijdzwemmen. Drie jaar op rij zijn wij nationaal kampioen open water zwemmen geworden. Ook hebben we diverse individuele Nederlands kampioenen voortgebracht.”

Zwemmen zou niet veilig gemaakt zijn in de Zuidplas, is dat geen bezwaar?

„Wij zijn ervaren zwemmers en dragen wetsuits. Er is altijd een trainer die toezicht houdt. Wij zouden graag eens proefdraaien in groepen van twintig.

Vierduizend mensen tekenden de petitie voor buiten zwemmen in de Zuidplas, hoe staan jullie daarin?

„Wij volgen de discussie met belangstelling. Misschien kan er gemakkelijker een besluit worden genomen als wij het water verkennen. Voor ons zou het in ieder geval een fantastische oplossing zijn. Zo kunnen wij in ieder geval een deel van onze leden weer laten sporten.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu