Sigarettenpakjes met kunst nu ook online te verzamelen

Print
Sigarettenpakjes met kunst nu ook online te verzamelen

Amber Delahaye vult de Pakje Kunst-automaat in de Brandweerkantine bij. Nu zijn de automaten in Maastricht en Heerlen leeggehaald. Afbeelding: Rick Jacops

Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek -

Pakje Kunst verkoopt in de coronaperiode online. Het initiatief, waar men uit een sigarettenautomaat kunstwerkjes van lokale kunstenaars kan trekken, wordt in Maastricht en Heerlen beheerd door Amber Delahaye. „Leuk dat je nu ook uit een andere regio pakjes kunt ontvangen.”

Voor de coronamaatregelen in Nederland van start gingen, waren de sigarettenpakjes met daarin een kleine kunstzinnige verrassing niet online te koop. „Online verkoop is bewust eerder niet gedaan”, licht Amber Delahaye, illustrator uit Heerlen en beheerder van de Pakje Kunst-automaten in Maastricht en Heerlen toe. „De ervaring van een pakje uit de sigarettenautomaat trekken hoort bij Pakje Kunst. Dat is toch anders dan wanneer je via internet een pakje bestelt en dit met de post ontvangt.”

Voordeel

Het initiatief is ook online gestart nu veel locaties met Pakje Kunst-automaten in Nederland dicht zijn. De Brandweerkantine in Maastricht en het Schunck Glaspaleis in Heerlen, waar de twee automaten in Zuid-Limburg staan, zijn ook gesloten voor bezoekers. Online bestellen heeft volgens Delahaye voor kopers een voordeel: „Het is leuk dat je nu ook uit een andere regio pakjes kunt ontvangen.” In de sigarettenpakjes in Maastricht en Heerlen zitten enkel kunstwerkjes van lokale kunstenaars. „Wanneer je online bestelt, is het een verrassing uit welke regio je een pakje ontvangt”, legt de Heerlense uit. „Vooral voor echte verzamelaars is dit een voordeel. Zij reizen vaak alle regio’s in het land af om creatief van verschillende kunstenaars toe te voegen aan hun collectie.”

In Maastricht en Heerlen doen 86 kunstenaars, die in afwisselende hoeveelheden aanleveren, mee aan Pakje Kunst. Delahaye beheert de twee automaten, werft de kunstenaars en beoordeelt het werk dat binnenkomt. Eén Pakje Kunst uit de automaat kost 4 euro, waarvan 3 euro naar de kunstenaars gaat en 50 cent naar Delahaye ter compensatie van de benzinekosten. De overige 50 cent is voor de oprichter van Pakje Kunst en wordt besteed aan de bedrukking van de sigarettenpakjes en het onderhoud van de automaat. Online kost één Pakje Kunst 5,50 euro.

Echte fans

Of Pakje Kunst online blijft verkopen zodra de sigarettenautomaten voor bezoekjes weer bereikbaar zijn, is aan de oprichter van het initiatief, aldus Delahaye. „Ik weet niet of het zich dan nog loont. De verwachting is dat mensen dan toch liever een pakje uit een automaat kopen dan dat ze het via internet bestellen. Voor échte fans, die regelmatig pakjes kopen, zal het in overleg mogelijk blijven om ook via de post uit andere regio’s pakjes te ontvangen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen