Systemen tegen drones getest in Vredepeel

Print
Systemen tegen drones getest in Vredepeel

Een militair met een ‘gevangen’ drone. Afbeelding: Ministerie van Defensie

Vredepeel -

Defensie gaat op de luchtmachtbasis in Vredepeel testen met diverse systemen om de dreiging van drones tegen te gaan.

De Luitenant-Generaal Bestkazerne is op dit moment al het hoofdkwartier voor de Nederlandse luchtverdediging. Daar komt nu een uitgebreid testproject bij. „We zijn al luchtverdedigers. Dit is in principe hetzelfde, alleen op kleinere schaal”, legt kapitein Donny Demmers van het Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit.

Raketsysteem

Het project houdt verband met de toenemende dreiging van kleinere drones. Die kunnen niet alleen worden gebruikt om bijvoorbeeld foto’s of filmopnames mee te maken, maar worden soms ook als wapen ingezet. In Vredepeel gaan ze nu kijken welke systemen het best geschikt zijn om kleinere drones (lichter dan twintig kilo) te detecteren en uit te schakelen. Dat gaat van een systeem waarbij een net wordt gebruikt, tot kleinere raketsystemen en laserinstallaties. „Het is niet zo dat we een kant-en-klaar systeem kopen”, benadrukt Demmers. „Normaal koop je een tank of een vliegtuig, nu gaan we werken met een zo breed mogelijk palet aan middelen dat in veel verschillende scenario’s kan worden ingezet.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen