Zeg het maar...

‘Eenzame ouderen zijn een vergeten groep’

Print
‘Eenzame ouderen zijn een vergeten groep’

De booschap van ‘Wie geet ’t dicht?’ van Paul van Loo is om meer aandacht te schenken eenzame ouderen. Afbeelding: Peter Trompetter

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

Met het nummer ‘Wie geet ’t dich?’ vraagt zanger Paul van Loo aandacht voor ouderen die vereenzamen. „Het is een vergeten groep.”

‘Wie geet ’t dich’ lijkt een typisch een Paul van Loo nummer. Ingetogen en met een boodschap.

„Het liedje is een cover van het nummer ‘Hello in there’ van de Amerikaanse singer-songwriter John Prine. De Engelse tekst heb ik min of meer één op één naar het Limburgs vertaald. Ik hoefde tekstueel nauwelijks iets te veranderen om er een nummer van te maken dat heel goed in deze tijd past. De pianopartij is van Ivo Rosbeek en Jop Peters speelt gitaar.”

Wat wil je de luisteraar met het liedje meegeven?

„Er is een groot aantal oudere mensen dat verloren op deze wereld rondloopt. Een vergeten groep, waar we in de regel niet zo snel aan denken. De boodschap in het liedje is heel simpel, trek je wat meer aan van deze groep, met name nu. Zeg gewoon ‘hoi’ tegen ze, ‘laat het je goed gaan’. Dat is de bedoeling van het liedje.”

Jouw liedjes bieden troost, vandaar dat je regelmatig tijdens uitvaarten zingt. Is dat lastig?

„Dat valt gelukkig mee. Ik kijk meer naar de andere kant van het verhaal. Normaal gesproken, en dat is in deze periode iets minder vaak, komt de familie van de overledene bij mij op bezoek en praten we over degene die ze hebben verloren. In dat gesprek zoek ik dan naar flarden tekst die van toepassing kunnen zijn. Die verwerk ik dan in een nummer als ‘Nog noëts zoeë donker gewees’, omdat veel mensen dit kennen.”

Hoe ervaar jij het zingen op dit soort gelegenheden?

„Wanneer ik tijdens een uitvaart zing, dan moet ik me heel goed concentreren. Ik wil ervoor waken dat het me teveel raakt. Ik kan soms best emotioneel worden en dat hoor je dan aan mijn stem. Vandaar dat ik liever de voorkeur geef aan een vorm van praat-zingen. Dat werkt beter, omdat je dan een verhaal vertelt over de overledene. Ik merk dat mensen dit heel apart vinden. Wat soms gebeurt, is dat mensen die bij de begrafenis aanwezig waren, mij na afloop vragen of ik de overledene persoonlijk kende. Ik vertel dan dat ik hem of haar heb leren kennen in het gesprek dat ik met de nabestaanden had.”

Is het promoten van het nieuwe liedje lastig, nu live optreden niet mogelijk is?

„Promoten door live op te treden was ook niet meteen de bedoeling. Ik wilde het liedje graag opnemen, omdat het zo actueel is. Ik denk dat oude mensen vooral nu wat extra aandacht heel goed kunnen gebruiken.”

Mis je het optreden niet?

„Oh ja, dat doe ik zeker! Maar ja, hoe het er na de coronacrisis uit gaat zien, daar kunnen we niets over zeggen. Je kunt nu wel allerlei leuke dingen bedenken, maar het is afwachten of alles binnen afzienbare tijd weer bij het oude is. Mocht dat het geval zijn, dan kan ik niet wachten om weer op het podium te staan. Voorlopig houd ik me bezig met het luisteren naar muziek en veel wandelen en fietsen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen