Dodenaantal corona in Limburg stijgt met vier

Print
Dodenaantal corona in Limburg stijgt met vier

Afbeelding: ANP

Het aantal coronaslachtoffers in Limburg is opgelopen tot 688. Afgelopen etmaal kwamen er vier bij: drie in Zuid-Limburg, een in Noord- en Midden-Limburg.

De GGD Limburg Zuid meldde vrijdag ook een lichte toename van het aantal ziekenhuisopnames. Er zijn vijf met het coronavirus besmette patiënten opgenomen in de afgelopen 24 uur. In Noord- en Midden-Limburg kwam er niemand bij. Het totaalaantal Limburgers dat met corona in het ziekenhuis heeft gelegen bedraagt nu 1569.

Testen

Bij 18 Limburgers is het afgelopen etmaal een besmetting vastgesteld: 15 in het zuiden van de provincie, drie in het midden en noorden. Het aantal positieve testen komt daarmee in Limburg op 4793. Er zijn veel meer coronapatiënten, want lang niet iedereen wordt op het virus getest. Ook het aantal overlijdens door corona ligt een flink stuk hoger. Het aantal van 688 betreft alleen op corona geteste patiënten.

RIVM

Het RIVM liet vrijdag weten dat het geregistreerde aantal coronadoden (op het virus getest) in Nederland het afgelopen etmaal met 54 is opgelopen tot 5643. Dat wil niet zeggen dat die 54 nieuwe gevallen ook de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms zit er langere tijd tussen het tijdstip van overlijden en de registratie.

We krijgen dagelijks veel vragen over de updates die we brengen met betrekking tot het coronavirus. We hebben de meest gestelde vragen hieronder verzameld:

Waarom publiceren jullie geen cijfers over het aantal patiënten dat is genezen?

Dat is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Deze cijfers worden dus niet bijgehouden door het RIVM.

Waarom zit er een afwijking tussen de cijfers van het RIVM en GGD?

Het RIVM verzamelt data van de regionale GGD’s en publiceert dit in een dagelijkse update. Wij hebben regelmatig contact met de GGD Noord-Limburg en Zuid-Limburg om een actuele tussenstand te vragen. Deze cijfers lopen vaak iets voor ten opzichte van de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert. Hierdoor kan er een tussentijds verschil ontstaan tussen de cijfers van het RIVM, de GGD en eventueel andere (Limburgse) media.

Hoe moet ik deze cijfers interpreteren?

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Bekijk hier de meest gestelde vragen

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen