Zeg het maar...

Benny Shallow treedt door corona buiten op bij zorginstellingen in Zuid-Limburg

Print
Benny Shallow treedt door corona buiten op bij zorginstellingen in Zuid-Limburg

Benny Shallow verzorgt een raamoptreden voor een oudere in een verzorgingstehuis. Afbeelding: Bennie Niesten privé

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Heerlen / Hoensbroek / Brunssum / Maastricht / Itteren / Valkenburg / Berg / Walem -

Zanger en accordeonist Benny Shallow montert elke maand bewoners van verzorgingstehuizen en zorginstellingen op met gezellige zang en muziek. Buiten welteverstaan, met dank aan corona.

Wie is Benny Shallow?

„Benny Shallow is mijn artiestennaam, in het normale leven heet ik Bennie Stienen. Ik zing en speel sinds mijn twaalfde accordeon en heb dat ruim 35 jaar beroepsmatig gedaan. Daarna heb ik dat voorgezet als vrijwilliger tijdens muziekmiddagen in verpleeghuizen en zorgcentra. Als beroepsmuzikant trad ik op in rondvaartboten, op feesten en partijen, in hotels in Valkenburg, tijdens jaarmarkten en in verzorgingscentra en bejaardenhuizen.”

Waarom speel je buiten?

„Uit liefde voor de mensen. Bovendien heb ik geen andere keuze. Binnen mag immers niet meer en ik wil de mensen hun verzetje niet afnemen. Deze ouderen mogen hun familie en naasten niet zien, ontvangen of knuffelen. Met mijn muziek probeer ik hen op te vrolijken, te troosten en moed te geven in deze bizarre coronatijden.”

Wat staat er op je repertoire?

„Ik zing en speel het liefst de muziek die deze ouderen kennen. Nederlandse liedjes van vroeger uit hun eigen jeugd, die zingen ze uit volle borst mee. Maar ook bekende Limburgse liedjes, Duitstalige schlagers en af en toe een Engels lied. Mijn optredens duren ongeveer een uur.”

Waar speel je zoal?

„Van Vaals, Voerendaal, Heerlen, Hoensbroek, Brunssum, Maastricht, Valkenburg, Margraten en Gulpen tot in Sittard-Geleen toe. Ik verzorg elke maand zo’n twintig optredens op vaste plaatsen. In Klimmen ben ik bovendien als vrijwilliger actief in een huiskamerproject. Zelf kom ik uit Gulpen, ik woon in Bocholtz.”

Hoe reageren mensen op een optreden?

„Fantastisch, echt! Ik had niet verwacht hoe heerlijk het is om buiten te spelen en de bewoners vanaf hun balkon en achter de ramen te horen meezingen, klappen en dansen. Supergezellig is dat. Na afloop van een optreden krijg ik wel eens een doosje bonbons, een bos bloemen of een flesje wijn als bedankje. En vertellen de mensen me hoe fijn ze het vinden dat ik speciaal voor hen kom.”

Speel je alleen of samen met anderen?

„De meeste buitenoptredens doe ik alleen. Vanwege de drukte, soms drie optredens op één dag, roep ik soms de hulp in van een collega. We maken gebruik van een geluidsinstallatie die iedere keer opnieuw opgezet en afgebouwd moet worden. Die is nu dubbel zo krachtig, want buiten moet je nu eenmaal meer volume produceren.”

Wat vind je er zelf van om zo voor ouderen te musiceren?

„Ik heb er ongelooflijk veel plezier in, als de mensen genieten van mijn muziek geniet ik dubbel van hen. Ik ben van plan om hier zo lang mogelijk mee door te gaan. Het is dankbaar en zinvol werk waar ik veel voor terug krijg: de waardering en dankbaarheid van de mensen die in instellingen wonen en die deze dagen hun geliefden niet op bezoek krijgen.”

Waar ben je de komende dagen te beluisteren?

„Samen met collega Hub treed ik de laatste helft van mei op bij Woonvorm Radar voor geestelijk gehandicapten in Nuth, Heerlen, Landgraaf, Schimmert, Valkenburg en Maastricht.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen