Premier Rutte: ‘Denkbaar dat horeca al hele Pinksterweekend open is’

Print
Premier Rutte: ‘Denkbaar dat horeca al hele Pinksterweekend open is’

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Afbeelding: ANP

Het is ‘denkbaar’ dat terrassen en strandtenten het hele Pinksterweekend al open mogen. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet ‘werkt toe’ naar de vraag of vanaf 1 juni de coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden, zei de premier. Het plan is om terrassen en strandtenten heropend kunnen worden die dag. Maar omdat het een dag eerder al Pinksteren is, wil de horeca liever dan al opengaan.

Rutte zei dat dit ‘op zichzelf denkbaar is’, maar zegt tegelijk dat het echt nog de vraag is of dat kan. De adviezen hierover van het Outbreak Mangement Team (OMT) komen maandag, dinsdag volgt dan waarschijnlijk een besluit van het kabinet. ,,We moeten nog echt kijken of het überhaupt mogelijk is dat hele pakket door kan gaan. Het moet wel mogelijk zijn en zal dus afhangen van wat de wetenschappers ons kunnen vertellen”, aldus Rutte.

Steun

Ook wil het kabinet volgende week komen met een tweede noodpakket om banen en bedrijven overeind te houden. Het zogenoemde ‘noodpakket 2.0’, zoals het in de wandelgangen wordt genoemd, is een verbeterde versie van de eind maart haastig in elkaar gedraaide eerste versie. Dat pakket loopt bovendien op 31 mei af.

Het eerste pakket bestond onder meer uit drie regelingen. Daarvan krijgt in ieder geval het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) een vervolg: de staat neemt maximaal 90 procent van de loonkosten over van bedrijven die meer dan 20 procent omzet zijn verloren. Wel introduceert minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) nu nieuwe voorwaarden. Zo mogen bedrijven die hun hand ophouden geen dividend uitkeren, aandelen inkopen of bonussen uitdelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen