Dunning natuurgebied Strijthagen van start

Print
Dunning natuurgebied Strijthagen van start

Een verfstip op een boom, ter voorbereiding van het dunnen. Afbeelding: Natuurmonumenten

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

In mei zal Natuurmonumenten voorbereidingen treffen voor het dunnen in natuurgebied Strijthagen. Daarbij worden bomen met kleurstippen aangemerkt die later dit jaar plaats gaan maken voor meer licht en ruimte in het bos.

Deze dunning is een onderdeel van regulier bosbeheer die als doel heeft om een aantal zogenaamde toekomstbomen voldoende licht en ruimte te bieden. Deze exemplaren kunnen dan uitgroeien tot dikke, volwaardige bomen. Het aanmerken van de bomen gebeurt in mei en de dunningen zullen in oktober/november gaan plaatsvinden.

Gevarieerd

Natuurmonumenten: ‘Op dit moment staan er veel jonge bomen in het bos die elkaar tijdens de groei beconcurreren. In relatief korte tijd groeien ze in een race naar het licht allemaal op tot dunne, hoge bomen. Ze krijgen dan geen kans om uit te groeien tot dikkere, stabiele exemplaren. Door te dunnen krijgen de bomen die overblijven meer ruimte en dus diktegroei. Daarmee stijgt ook de kwaliteit van de natuur in het bos. Er zullen hier veel meer gevarieerde soorten planten- en dierenleven ontstaan.’

Verfstippen

Boswachter Guido Franck, die belast is met de uitvoering van het bosbeheer snapt dat mensen verbaasd zijn als de bomen worden voorzien van verfstippen en er een zaag in de boom wordt gezet. Franck licht toe: „Die kritiek is mij bekend en komt wellicht doordat het hoe en waarom van dit bosbeheer bij het grote publiek nog steeds te onbekend is. In de Strijthagense bossen is al langere tijd niet meer gedund. In mei markeren we de bomen met gekleurde verfstippen. Door de afgesproken kleur in de stip weten de bosarbeiders bij hun werkzaamheden in dit najaar welke bomen ze moeten laten staan en welke exemplaren gezaagd moeten worden. Dat zagen gebeurt met machines die zich door het bos verplaatsen. Het zogenaamde rondhout wordt uit het bos gereden, takhout blijft achter in het bos. Het takhout dat achterblijft biedt onderkomen voor vogels, kleine zoogdieren en biedt kansen voor insecten en schimmels.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen