Voortvluchtige hoofdrolspeler genocide Rwanda opgepakt in Parijs

Felicien Kabuga Twitter

Felicien Kabuga Twitter © Twitter

In Parijs is de Rwandese zakenman Félicien Kabuga gearresteerd. Hij werd gezocht voor een hoofdrol in de massamoord op Tutsi’s in Rwanda in 1994 en was al sinds destijds voortvluchtig. Kabuga staat bekend als de ‘financier van de genocide’, wat hij zelf altijd heeft tegengesproken.

Redactie

Kabuga is ingerekend door de Franse autoriteiten, in samenwerking met het het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (IRMCT), een internationaal strafhof dat het werk van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag en het Rwanda-tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha afrondt.

,,Deze arrestatie laat zien dat plegers van genocide ter verantwoording kunnen worden geroepen, ook 26 jaar na hun misdaden”, zegt hoofdaanklager Serge Brammertz in een verklaring. ,,Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en overlevenden van de genocide in Rwanda. ’’

Kabuga (1935) zal worden voorgeleid voor het IRMCT in Den Haag. In 1997 zijn zeven aanklachten tegen hem geformuleerd, die allemaal betrekking hebben op de Rwandese genocide in 1994. Kabuga, een etnische Hutu, zou de aanschaf van grote aantallen kapmessen en andere wapens hebben gefinancierd in de aanloop naar de honderd dagen durende slachtpartij. Daarbij kwamen naar schatting 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om het leven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee