RIVM: Aantal doden door virus neemt toe met 27, 45 nieuwe ziekenhuisopnames

Er zijn in ons land de afgelopen 24 uur 27 sterfgevallen door toedoen van het coronavirus gerapporteerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de dagelijkse rapportage worden verder 45 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld en een toename van 189 vastgestelde besmettingen.

David van der Heeden

Het bijkomende aantal overlijdens tilt het totale Nederlandse sterftecijfer naar 5670. Vrijdag bedroeg de toename 53. Bij de door het RIVM gemelde sterfgevallen is vastgesteld dat er sprake was van besmetting met het virus. Er wordt echter de kanttekening gemaakt dat het werkelijke aantal coronadoden hoger ligt, omdat niet iedereen wordt getest.

De afgelopen weken bleek, uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat er sprake is van ‘oversterfte’. Er overleden aanzienlijk meer mensen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral onder ouderen in verzorgingstehuizen is de sterfte hoog. Het RIVM erkent de cijfers en heeft aangegeven ze mogelijk in een later stadium mee te nemen in de rapportage.

Andere landen, zoals België en Groot-Brittannië schrijven de oversterfte wel aan de corona-uitbraak toe. Zowel de oversterfte als het dagelijkse aantal door het RIVM gemelde sterfgevallen lopen de laatste weken gestaag terug. Omdat GGD’en niet alle overlijdens direct doorgeven, en soms pas enkele dagen later zoals tijdens een weekend, kan er van dag tot dag een fluctuatie optreden.

Ziekenhuisopnames

Het afgelopen etmaal zijn er 45 patiënten met ernstige coronaklachten in een ziekenhuis terechtgekomen. Vrijdag waren dat er 35. Het totale aantal personen dat met een corona-infectie in een ziekenhuisbed belandde, bedraagt nu 11.537. De trend is echter neergaand en past volgens het RIVM bij het beeld dat de maatregelen, die het kabinet tegen de verspreiding van het virus nam, werken.

Van alle opgenomen Covid-19-patiënten is de helft 69 jaar of ouder. Ongeveer de helft van de opgenomen patiënten kwam te overlijden. Verhoudingsgewijs raken meer vrouwen dan mannen besmet met het virus, zo’n 63 procent vrouwen tegenover 36 procent mannen. Bij het het aantal opnames is die verhouding, met 38 tegen 61 procent, vrijwel omgedraaid. Van het aantal sterfgevallen is 55,5 procent man en 44,5 procent vrouw.

Vastgestelde besmettingen

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus staat nu 43.870. Een toename van 198 en daarmee een lichte daling ten opzichte van gisteren toen er 200 nieuwe infectiegevallen werden gemeld. Ook wat betreft de totale hoeveelheid besmettingen geldt dat het werkelijke aantal waarschijnlijk een stuk hoger ligt. Niet iedereen met, veelal milde, klachten wordt op het virus getest.

Wel is sinds april het aantal testen opgevoerd en is de capaciteit om te testen uitgebreid. Net als bij de ziekenhuisopnames en sterfgevallen laten de besmettingscijfer een aanhoudende daling zien. Nu de cijfers dalen, worden de getroffen restricties stapsgewijs afgebouwd. Deskundigen waarschuwen wel om niet te snel te gaan in de versoepelingen, omdat een oplaaiing van het virus op de loer ligt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee