Duizenden Duitsers demonstreren tegen coronabeleid

Deelnemers aan de demonstratie in Stuttgart.

Deelnemers aan de demonstratie in Stuttgart. © EPA

Enkele duizenden Duitsers zijn de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de maatregelen die zijn ingesteld vanwege de coronacrisis. Er wordt zaterdagmiddag gedemonstreerd in onder andere Berlijn, Stuttgart en München.

Redactie

De autoriteiten hebben in die laatste stad toestemming gegeven voor een betoging met duizend mensen, veel minder dan de tienduizend waar de organisatoren om hadden gevraagd. De politie laat inmiddels geen mensen meer toe op het plein Theresienwiese, waar normaliter ook het beroemde Oktoberfest wordt gevierd.

In Stuttgart verzamelen zich ook duizenden betogers. Zij hebben toestemming gekregen voor een manifestatie met maximaal vijfduizend deelnemers op een festivalterrein. Sommige demonstranten komen echter bijeen buiten het aangewezen gebied. In de stad is vorig weekend ook al gedemonstreerd. Toen namen sommige deelnemers het niet zo nauw met de richtlijnen die verspreiding van het virus moeten voorkomen. De opkomst in Berlijn is zaterdag volgens lokale media nog zeer beperkt.

In Berlijn betogen slechts tientallen mensen bij de Rijksdag en op het Alexanderplein. Volgens de politie zijn het er minder dan vijftig.

Bonte mix

Betogers vinden onder meer dat de maatregelen die de overheid neemt om het virus te bestrijden veel te ver gaan hoewel de lockdown in het land al is versoepeld. De betogers vormen een bonte mix. Het gaat om zowel gewone burgers als om aanhangers van extreemrechts en -links. Ze gingen vorig weekend ook al de straat op. De betogingen begonnen op 1 mei, de Dag van de Arbeid, en ontaardden in Berlijn in rellen.

Niet iedereen is enthousiast over de protesten. Demonstranten worden op sociale media afgeschilderd als ‘covidiots’ die het virus juist kunnen verspreiden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee