Eurovisie Songfestival in 2021 alsnog naar Rotterdam

© AD/Reuters

Het Eurovisie Songfestival komt volgend jaar alsnog naar Rotterdam. Dat hebben de organiserende omroepen NPO, NOS en AVROTROS zaterdagavond bekend gemaakt tijdens de speciale tv-show Eurovision: Europe Shine A Light. Ook de European Broadcast Union (EBU) is akkoord.

Marcel Potters en Mark den Blanken

Eerder al stelde Rotterdam zich opnieuw beschikbaar als gaststad voor het liedjesspektakel. Zaterdagavond zou de finale van het songfestival in Rotterdam Ahoy hebben plaatsgevonden. Vanwege de coronacrisis werd het mega-evenement geschrapt. De EBU wilde voor het einde van de maand weten of Nederland zich in 2021 wederom beschikbaar was als gastland.

De omroepen en EBU stellen zich ‘ervan bewust te zijn dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus het komende jaar van invloed gaan zijn op evenementen’. ,,Die ontwikkelingen laten zich op de lange termijn niet voorspellen. Daarom wordt de komende maanden door alle betrokken partijen gewerkt aan verschillende scenario’s om die uitdaging het hoofd te bieden.’’

De Rotterdamse wethouder Said Kasmi is opgetogen dat de 65ste editie van het songfestival alsnog naar de Maasstad komt. ,,Dat is een groot compliment voor al de mensen die in de afgelopen maanden zo hard bezig zijn geweest met de voorbereidingen hier in Rotterdam. We zijn klaar om er een feest van en voor iedereen van te maken. Iets om – zeker in deze moeilijke tijden – met elkaar naar uit te kijken.’’

NPO-voorzitter Shula Rijxman: ,,Juist nu is het belangrijk dat we ons als publieke omroep sterk maken om deze Europese traditie voort te zetten en een bijzonder evenement organiseren waar mensen in deze lastige tijden naar uit kunnen kijken. Dat verdienen Europa en Nederland, gaststad Rotterdam, artiesten, fans en de Nederlandse creatieve en culturele sector. Stilstaan is geen optie dus we gaan er in onze voorbereidingen met Rotterdam alles aan doen om toch een bijzonder festival te organiseren.”

Uitdagingen

Ook Martin Österdahl, de nieuwe Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival namens de EBU, is blij ‘nu verder te kunnen gaan’. ,,Het is van cruciaal belang dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar terugkeert en we zijn verheugd over de toewijding van NPO/NOS/AVROTROS en gaststad Rotterdam om deze geliefde show terug te brengen naar het publiek wereldwijd. En ik ben ervan overtuigd dat wij samen door de uitdagingen waar het Eurovisie Songfestival nu voor staat, sterker dan ooit gaan terugkomen.”

Uitvoerend producent Sietse Bakker: ,,Ons team is gemotiveerd en enthousiast en heeft zin om met hernieuwde energie vooruit te kijken om in 2021 een fantastisch Eurovisie Songfestival te organiseren. Ja, met een gevoel van realisme dat past bij de tijd waarin we leven, maar ook met ambitie en creativiteit. We kijken ernaar uit om met de hele songfestivalfamilie samen te werken om dit volgend jaar mogelijk te maken.’’

Meer details over het Eurovisie Songfestival 2021, inclusief data voor het evenement, zullen de komende weken en maanden worden vrijgegeven. Tickethouders ontvangen volgende week een bericht over de mogelijkheid om kaarten te behouden dan wel een terugbetaling te ontvangen.

© ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee