‘We moeten iets van carnaval vieren in Heerlen’

Print
‘We moeten iets van carnaval vieren in Heerlen’

Voorzitter Paul Frissen (links) en Opper Winkbuul Paul Munnix op het Pancratiusplein in Heerlen. Afbeelding: Marc Ploum

Heerlen / Hoensbroek -

Carnavalsverenigingen tasten in het duister. Gaat het carnavalsseizoen 2020-2021 door? Zo ja, in welke mate? H.V.V. De Winkbülle bereidt zich voor op meerdere scenario’s, waarbij prinsenproclamaties niet worden uitgesloten.

Tijdens de vergadering van het dagelijks bestuur bij H.V.V. De Winkbülle vorige week was het coronavirus het belangrijkste agendapunt. Paul Frissen, voorzitter van de Heerlense carnavalsvereniging vertelt: „We hebben het gehad over hoe we het komend carnavalsseizoen moeten organiseren.” Een overleg met de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV Limburg) leerde hetzelfde. „Bij alle carnavalsverenigingen leeft dezelfde onzekerheid, omdat niemand kan vertellen hoe het seizoen 2020-2021 eruit zal zien.” Daarom is De Winkbülle begonnen met een werkgroep die vier mogelijke scenario’s voor het nieuwe carnavalsseizoen gaat uitwerken.

Scenario’s

Frissen: „Scenario 1: carnaval gaat door zoals wij al jaren gewend zijn. Scenario 2: carnaval gaat door in afgeslankte vorm, waarbij grote groepen mensen samen mogen komen, maar wel in een beperkt aantal. Scenario 3: carnaval gaat door in zeer beperkte vorm, waarbij grote groepen mensen niet samen mogen komen, maar slechts dertig tot vijftig man. En dan het laatste en meest gevreesde scenario: carnaval 2020-2021 gaat niet door.” Aan alle dertien commissies van het algemeen bestuur is gevraagd om per commissie één persoon plaats te laten nemen in de nieuw opgestelde werkgroep, waarin de scenario’s worden uitgewerkt. „Daarbij gaat het met name om de scenario’s 2 en 3”, legt de voorzitter uit. „Het draaiboek voor scenario 1 hebben we net als andere jaren klaarliggen. En voor scenario 4 is geen creativiteit nodig, enkel vooraf gestelde afspraken met onder andere onze leveranciers.”

11 november

Creatief zijn is een vereiste voor de werkgroep die de twee scenario’s uitdenk. Totdat de scenario’s voor carnaval Heerlen zijn uitgewerkt én totdat bekend is of en hoe het komend seizoen door kan gaan, is het koffiedik kijken, zegt Frissen. „Het is gestructureerd afwachten. Hopelijk horen we september of oktober of we vanaf 11 november mogen starten met het carnavalsseizoen.”

Toch is één ding zeker voor De Winkbülle: er komt een stads- en jeugdprins van Heerlen. „Ook al weten we nog niet van welk scenario we uit moeten gaan, we gaan wel op zoek naar twee prinsen. Daarbij is de terugkeer van Erik I en Thijmen I ook een optie. In welke rol of in welke vorm deze prinsen tijdens het seizoen zullen regeren weten we nog niet, maar we moeten wel íets van carnaval vieren in Heerlen.”