Waat e waer

‘In Limburg leek je er na de ervaringen met ‘Palermo aan de Maas’ niet meer ongetest en onbehandeld mee weg te komen’

© De Limburger

COLUMN - In een tijd die dodelijk saai dreigt te worden door sociale drooglegging en legale distantiëring breekt in het Weerter stadhuis plots de pleuris uit. Covid-19 versnelt kiemende processen ten goede en ten kwade, zo ook het al negen jaar in Weert woekerende jjvid-11. Deze JubelJos-infectie vanuit een narcistische patiënt nul kon zich bij gebrek aan democratisch vaccin jarenlang verbreiden als een ondergrondse veenbrand.

Frits Nies

Totdat patiënt nul ruim drie maanden geleden in thuisquarantaine werd geplaatst. Nadat de ultieme controlerend geneesheer (deze krant) iets had vastgesteld dat wellicht dodelijk zou kunnen zijn. Nader onderzoek bleek nu ineens wel geboden.

De uitkomst van dit onderzoek komt op 3 juni aan de orde in het plenair behandelteam. Intussen lijkt het met de patiënt zelf bergafwaarts te gaan. Zo erg dat hij zich al permanent ziek heeft gemeld, nog voordat bekend is wat jjvid-11 nu precies inhoudt, wat de prognoses zijn en of beterschap een optie is. Toch heeft het er volgens waarnemers nu al de schijn van dat de patiënt oneigenlijk gebruikmaakt van de ziektewet. Veel van wat intussen allemaal is boven komen drijven, behelst geen kritieke aandoening. Het is wel zorgwekkend, want het wijst op een patroon. Hiermee kon je in Frankrijk ooit koning of keizer zijn (Louis XIV, Napoleon). In Amerika dreigt hiervoor de penitentiaire ziekenboeg. In Limburg leek je er na de ervaringen met ‘Palermo aan de Maas’ niet meer ongetest en onbehandeld mee weg te komen. Toch kon zich onder de radar een ‘Palermo aan de Zuid-Willemsvaart’ ontwikkelen.

De kruik gaat te water tot ze barst. Het ziet ernaar uit dat JubelJos gaat zoals hij is gekomen, zonder zich aan democratisch(66) afgesproken regels te storen. Eerst de wettelijke verhuisplicht 4,5 jaar traineren, met torenhoge reis- en verblijfskostendeclaraties, en nu na een duur integriteitsonderzoek vertrekken met een ziektebriefje zonder opgave van ziekte. Dat heeft weinig integers. Het ergste voor hem is dat hij het burgemeesterselftal moet missen; met een ziektebriefje word je niet opgesteld. Wellicht dat hij op 3 juni nog een keer de flinke JubelJos opvoert - ausputzer met gestrekt been erin -, zoals we hem kennen van o.a. Pauw, die nu ook vertrekt. In tegenstelling tot al diegenen die nu de onderbuik laten leeglopen op sociale media hou ik mijn kruit droog tot na 3 juni, al is het maar uit integriteitsoverweging. Intussen hoop ik dat interim-burgemeester Ina Leppink alvast een begin maakt met het uitmesten van de Augiasstal aan de Weerter Wilhelminasingel. (Wordt vervolgd)

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal