Wullem

‘Gemeenteraden dienen namens ons te voorkomen dat we er met z’n allen intuinen’

Print
‘Gemeenteraden dienen namens ons te voorkomen dat we er met z’n allen intuinen’

Afbeelding: De Limburger

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn -

COLUMN - „Zijn we er toch ingetuind”, zei commentator Herman Kuiphof nadat het zwaar favoriete Nederland in 1974 de WK-finale had verloren van West-Duitsland. Het zijn-we-er-toch-ingetuind-gevoel proefde ik vorige week ook bij de Venrayse gemeenteraad. Aan de orde was de geplande verhuizing van de bibliotheek naar het voormalige Albert Heijn-pand.

Zomaar enkele citaten uit het debat: „Het college bleef toeschrijven naar verhuizing van de bibliotheek.” „Het nemen van een beslissing met het mes op de keel.” „We staan met de rug tegen de muur als gemeenteraad.” „Hier is een salamitactiek toegepast, we zijn de fuik ingelopen.” En dus stemde de gemeenteraad in met de verhuizing. Omdat het niet anders kon. Al luisterend bedacht ik me dat naast alle verschillen ook overeenkomsten zijn tussen Horst aan de Maas en Venray. Het toeschrijven naar, het mes op de keel, de rug tegen de muur, de salamitactiek, de fuik: ook in de Horster politiek zijn het maar al te bekende fenomenen. Óók, hoe wonderlijk, in het geval van de bibliotheek. Die gaat net als haar Venrayse tegenhanger verhuizen, en wel naar cultureel centrum ‘t Gasthoês. Net als in Venray ook in Horst aan de Maas een visie die is toegeschreven naar de nieuwe situatie, net als in Venray bezuinigingen die worden voorgesteld als verbeteringen, net als in Venray een gemeenteraad die stukje bij beetje wordt meegezogen, net als in Venray een bibliotheekbestuur dat, of het nu wil of niet, wel mee móet in de plannen.

„We staan met de rug tegen de muur als gemeenteraad”, zei Joep Gielens (ProVenray) vorige week inderdaad. Maar hij voegde daar nog iets aan toe: „En dat hebben we aan onszelf te danken”. Ware woorden. „Tweede Kamer: leeuw of lam?”, vroeg voormalig Tweede Kamervoorzitter Anne Vondeling zich ooit af. Voor gemeenteraden geldt hetzelfde.

In Horst aan de Maas en Venray laten ze zich doorgaans van hun lamme kant zien. Met alle gevolgen van dien: de fuik, de rug tegen de muur, het mes op de keel, enzovoort. Terwijl ze het heft helemaal zelf in handen hebben. Niemand dwingt gemeenteraden om volgzaam te zijn. De vraag is ook wie gebaat is bij volgzaamheid en applausmachines. Besluiten winnen aan kracht als gemeenteraden ze eerst van alle kanten kritisch tegen het licht hebben gehouden. Gemeenteraden dienen namens ons te voorkomen dat we er met z’n allen intuinen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen