‘Acteurs moeten vanwege ‘cruciale functie’ getest worden op Covid-19’

Print
‘Acteurs moeten vanwege ‘cruciale functie’ getest worden op Covid-19’

Een zoenscène in GTST tijdens het huwelijk van Menno Kuiper (Dave Mantel) en Lucas Sanders (Ferry Doedens) in GTST. Afbeelding: RTL

In het zogenoemde Covid-19-protocol dat maandag is gepresenteerd door de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA), met onder meer RTL, Endemol en Netflix, wordt opgeroepen om acteurs weer ‘gewoon’ hun werk te laten doen, mits dit in lijn is met de RIVM-maatregelen rond het coronavirus.

In het protocol wordt gewezen op de ‘cruciale functie’ die acteurs vervullen in de culturele sector. Zij zouden daarom ‘zo spoedig mogelijk in aanmerking moeten komen voor preventieve diagnostische tests op Covid-19’, zo luidt de aanbeveling in het protocol. Ook presentatoren en deelnemers aan (spel)programma’s zouden hier dan indien mogelijk voor in aanmerking moeten komen, vinden de makers.

Ook vraagt de sector, naar aanleiding van het weer opengaan van bijvoorbeeld kapsalons, toe te staan dat personen zoals acteurs weer op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar kunnen werken, mits de voorzorgsmaatregelen goed worden toegepast.

Daarnaast roept het protocol ook op om op korte termijn een zogenaamde extra garantiefaciliteit van ‘circa 10 miljoen euro’ in te stellen om producties te verzekeren tegen zaken die niet te verzekeren zijn, zoals pandemieën en bijbehorend overheidsingrijpen. Hierdoor worden producenten niet met onverantwoorde risico’s opgezadeld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen