Ophef bij zuiderburen: Belgische inzending weigerde deelname Love Shine a Light

Print
Ophef bij zuiderburen: Belgische inzending weigerde deelname Love Shine a Light

Afbeelding: Getty Images

Hooverphonic, de eigenzinnige inzending van België voor het Songfestival, heeft opnieuw voor ophef gezorgd rond het liedjesfestijn. Alex Callier, de bassist van de band, besliste dat de groep niet mee zou doen bij het zingen van Love Shine a Light, omdat hij het geen goed nummer vindt. Dit terwijl alle andere artiesten van de deelnemende landen wel meezongen.

Alle artiesten die dit jaar normaal naar Rotterdam zouden reizen, brachten aan het einde van de uitzending een cover van Love Shine a Light, waarmee Katrina & the Waves in 1997 het liedjesfestijn wonnen. De grote afwezige: Hooverphonic. Als enige van de 41 deelnemende landen deed België niet mee. In de Vlaamse tv-show Gert Late Night onthulde Alex Callier zijn beslissing donderdagavond al. ,,Het is een kutnummer”, zei hij kort. ,,Ik doe dit 25 jaar en heb nog nooit iets gedaan tegen mijn goesting. Ik heb mij ingeschreven, omdat ik dan zelf de productie en act mocht bepalen.”

Lees ook: Presentatoren Shine a Light overweldigd na hartverwarmende reacties

Hoewel Callier het dus al bekendmaakte, was de verrassing zaterdagavond nog steeds groot. ,,Ben al jaren enorm fan van Hooverphonic, maar dat de band namens België weigerde mee te doen omdat de song hen niet aanstond, vind ik op zo’n avond misplaatst divagedrag”, klonk het onder meer op Twitter. Verder: ,,Hoe groot kan je ego zijn?” En: ,,Een schaamte voor België. Fervente songfestivalfans vinden zelfs dat ‘dit gedrag en deze arrogantie niet moeten tolereren’ en opperen Hooverphonic te vervangen als Belgische inzending in 2021.

Goed doel

,,Ik snap de commotie eigenlijk niet”, verklaarde Alex Callier aan de VRT-nieuwsdienst. ,,Ik had dit enkel overwogen, als alle opbrengsten van de hymne naar het goede doel gegaan waren. Dan had ik mijn principes aan de kant willen zetten. Ik heb op voorhand nooit mijn oké gegeven om aan zo’n soort tv-uitzending mee te doen. Ik heb mijn oké gegeven om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival. En dat doe ik ook voor 200 procent en daar ga ik voor ons land echt strijden voor een zo goed mogelijke plaats.”

Lees ook: Graham Norton na gesprek met Chantal Janzen: ‘Dat was awkward’

Volgens Callier was de nummerkeuze te ‘klef’. ,,Mensen die echt met miserie geconfronteerd worden, weten dat Love Shine a Light iets te snel door de bocht is. En dat de wereld niet zo simpel in elkaar zit”, verdedigt hij zijn keuze. ,,Het zijn moeilijke tijden, ik wil alles doen om mensen te helpen. Maar hiermee? Ik denk dat ik mensen help door mooie muziek te maken, door andere dingen te doen.”

Callier kwam al eerder onder vuur te liggen door zijn uitspraken over het Songfestival. ,,In het circus van de slechte smaak is ook af en toe plaats voor een parel’’, stelde hij eerder nadat er kritiek kwam op zijn inzending. De uitspraken noopten de Vlaamse omroep VRT, die over de inzending gaat, tot een verklaring. ,,Het citaat van Alex is verkeerd begrepen. Hijzelf noemt het songfestival geen slechte smaak.”

God

Bekende Vlamingen nemen het op voor Callier en prijzen zijn eigenzinnigheid. Peter Van de Veire, die de alternatieve show in het land aan elkaar mocht praten, reageerde ,,You love him or you hate him. Hij is heel professioneel en weet zeer goed wat hij wil. Als hij vindt dat hij iets niet kan doen, dan doet hij het niet.”

Lees ook: Eurovisie Songfestival in 2021 alsnog naar Rotterdam

Muzikant Tom Helsen reageert feller. ,,Alex Callier is God en doet wat hij wil”, zegt hij tegen HLN. ,,Hij is al 20 jaar een goede vriend van mij. Wat de mensen vinden, interesseert hem niet. Hij is een megatalent dat gigantisch veel fantastische nummers heeft geschreven en honderdduizenden mensen gelukkig heeft gemaakt met zijn muziek. Als je hierover struikelt: you should consider getting a life.”

,,Alex en Hooverphonic maken die beslissing zoals zij denken dat ze het moeten doen”, reageert Tom Dice, die in 2010 zelf op het podium van het Songfestival stond met Me and my guitar. ,,Ik hoor vooral songfestivalfans die het jammer vinden dat ze België niet hebben zien passeren, maar iedereen doet wat hij denkt dat hij moet doen, hè.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen