Van nul tot nu

Kegelen was een geliefde volkssport

Print
Kegelen was een geliefde volkssport

Kegelen werd vanaf de 19e eeuw gezien als een ‘beschaafde sport’. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Heerlen / Hoensbroek -

Voorlopers van kegelen bestonden duizend jaar geleden al. Het had niet altijd een goede reputatie, maar vanaf de 19e eeuw brak het kegelen door als een beschaafde sport.

De Germanen uit de Romeinse tijd bedreven al iets wat op kegelen lijkt. Veel weten wij daar niet van. Een Franse koning verbood kegelen omdat zijn hovelingen er verslaafd aan waren. Deze sport is een populair onderwerp op de schilderijen van Jan Steen en tijdgenoten uit de 16e en 17e eeuw. In die tijd stond het op één lijn met dobbelen, roven, alcohol en losbandigheid. De overheid en de kerk moesten er niet veel van weten.

Salonfähig

Vanaf de 19e eeuw hebben kegelbonden met hun strakke regelgeving de kegelsport salonfähig gemaakt. In 1946 bijvoorbeeld telde de Nederlandse Kegel Bond 492 aangesloten lokale clubs, met in totaal 6348 leden. De Katholieke Illustratie uit 1948 besteedt hier volop aandacht aan. „Er is in heel de internationale sportwereld geen spelvorm waarbij de clubs, die hem beoefenen, zulke sprekende namen kozen als de kegelaars. Terwijl de voetballers de klassieken afgraasden en alle mogelijke goden van de Romeinse en Griekse mythologie tot beschermheer van hun vereniging uitriepen of hun plaatsnamen met het blijkbaar aanlokkelijke woordje ‘Boys’, ‘VV’ of ‘FC’ combineerden, zochten de kegelaars veel liever hun heil bij namen, die een werkelijke en aansprekende betekenis hadden.”

Poedelhaters

Dus geen Ajax, Heracles of Sparta, maar ‘Val Om’, ‘Acht om de Lange’, ‘Poedelhaters’, ‘Woudslopers’ of ‘K.I.K.’ (Kegelen Is Kunst).

Het kegelen had een heel wat gemoedelijkere reputatie dan het verzakelijkte voetbal. ‘Voetbal is oorlog’. Kegelen was meer de allemansvriend, waarbij ook kleine mensen groot kunnen zijn. Een hoogtepunt in het leven van mijn moeder was toen zij kampioen van haar club met vijftien leden werd en met een heuse beker thuis kwam.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen