Het begint te kraken bij de krasse knarren van de klussendienst

Print
Het begint te kraken bij de krasse knarren van de klussendienst

Tachtigers Hay Beyers en Jan Gitmans aan het werk in de tuin. Afbeelding: AHD

Tegelen -

Het piept en kraakt bij de klusbrigade van de Algemene Hulpdienst Tegelen-Steyl-Belfeld. Veel vrijwilligers komen op leeftijd en doen langzaam maar zeker een stapje terug. Nieuwe aanwas is gewenst, groene vingers zijn een pré.

De Algemene Hulpdienst is wat vroeger werd verstaan onder naoberhölp. Toen stonden buren voor elkaar klaar als iemand een helpende hand nodig had. Tegenwoordig is dat niet meer vanzelfsprekend, weet voorzitter Henk Brauer. „Vorig jaar hebben we met onze 33 vrijwilligers ruim 740 hulpvragen kunnen vervullen. Meestal gaat het om klusjes in en om het huis, maar we doen ook boodschappen voor mensen die niet van huis kunnen en gaan mee naar een afspraak bij de dokter of in het ziekenhuis. Vaak hebben ze ook gewoon behoefte aan contact.” Ouderwetse burenhulp dus, maar dan georganiseerd en ruimer opgezet. „En dat intussen al ruim veertig jaar. De AHD heeft haar bestaansrecht dik en dubbel bewezen,” meent Brauer.

Een van die vrijwilligers is de 80-jarige Jan Gitmans. Werken voor de hulpdienst geeft hem veel voldoening. „Je kunt echt iets betekenen voor een ander en krijgt daar ook veel voor terug. Het klusje is vaak maar bijzaak, mensen zijn vooral blij dat ze weer eens met iemand kunnen klengere bij een kopje koffie.” Werk kun je het eigenlijk niet noemen, vindt de krasse Belfeldenaar. „Je bepaalt zelf wanneer, hoe vaak en natuurlijk ook waarvoor je ingezet wilt worden.”

Gitmans is altijd bezig. Het werkloos thuiszitten in de voorbije coronaweken beviel hem allerminst. Hij popelt om de mouwen op te stropen. „Veel klusjes zijn blijven liggen.” Ook bij leeftijd- en dorpsgenoot Hay Beyers jeuken de vingers. Tot voor kort had hij vijf vaste adressen als klusjesman, maar door gezondheidsproblemen zit perkjes schoffelen en lampen ophangen er voor hem niet meer in. In plaats van te stoppen bereidt Beyers zich voor op een ‘carrièreswitch’ bij de AHD. „Mensen naar de huisarts brengen, luistergesprekken voeren aan de keukentafel, er is genoeg te doen.”

De hulpaanvragen stapelden zich de afgelopen weken op. Brauer: „We willen de achterstand wegwerken. In de meeste gevallen gaat het om achterstallig tuinonderhoud. Daar kunnen we nog wel wat extra handjes bij gebruiken. Veel vrijwilligers komen behoorlijk op leeftijd en moeten vroeg of laat afhaken.”

Nestors Jan en Hay kunnen het alleen maar aanbevelen. „Ouderen helpen om zo lang als het kan zelfstandig te blijven wonen, daar word je echt gelukkig van”, roepen beide tachtigers in koor. Hoor wie het zegt, zou je er bijna aan toevoegen.

Wie iets voor een ander wil betekenen en bereid is hiervoor een paar uurtjes per week tijd vrij te maken, kan zich melden bij secretaris Mien Bongaerts (077-3733427). E-mail: info@AHDTegelenSteylBelfeld. Kijk voor meer info op www.ahdtegelensteylbelfeld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen