Nieuwe schapen Maastricht eten goed door

Print
Nieuwe schapen Maastricht eten goed door

De nieuwe kudde maakte in De Heeg een niet gepland uitstapje naar het gras van de buren. Afbeelding: Stadsbegrazing Maastricht

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Gulpen / Ingber -

Ze komen uit Suffolk, Engeland, zijn stevig van postuur, hebben een zwarte kop, en wat vanwege hun taak vooral belangrijk is: ze eten goed door. Maak kennis met de twee nieuwe schaapskuddes die het openbaar gras in Maastricht kortwieken.

De schapen zijn afkomstig van Schaapskooi Mergelland uit Epen, ook bekend van de jaarlijkse lammetjesdagen. De natuurbeheerder uit het Heuvelland mag van de gemeente Maastricht invulling geven aan de nieuwe vijfjaarlijkse aanbesteding van het begrazen van het openbaar groen in de gemeente. De vorige uitvoerder, Sjoen Graas uit Mheer, besloot eind vorig jaar na tien jaar de taak op zich te hebben genomen niet meer mee te willen dingen naar een nieuwe opdracht.

Schaapskooi Mergelland heeft in Maastricht twee kuddes gestationeerd. Eén in west en één in oost. Alle daartoe aangewezen openbare graasgebieden in Maastricht worden door de kuddes drie keer per jaar met een bezoekje vereerd. Omdat er in oost meer groen te knagen is, helpen de schapen uit west hun broeders en zusters in oost af en toe met het betere graaswerk. De schapen knabbelen van april tot december. Daarna gaan ze weer op stal in Epen.

Momenteel graast de west-kudde in de wijk campagne. De oostelijke kudde kortwiekt op dit moment het gras in De Heeg. Van die kudde wist twee weken geleden een deel door de omheining te breken en maakte van de gelegenheid gebruik het gras bij de buren te proeven.

Lees ook: Buurt vangt 50 ontsnapte schapen

Schaapsherder Eric Hermans vertelt op de Facebookpagina van Begrazing Maastricht regelmatig over het wel en wee en de verplaatsingen van de nijvere grasmaaiers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen