Roda JC en Korotaev akkoord over vertrek als aandeelhouder

Print
Roda JC en Korotaev akkoord over vertrek als aandeelhouder

Aleksei Korotaev. Afbeelding: ANP

Kerkrade / Eygelshoven -

Aleksei Korotaev vertrekt als aandeelhouder van Roda JC. Beide partijen hebben daarover dinsdag een mondeling akkoord bereikt, zo bevestigen meerdere bronnen.

Korotaev levert zijn twintig procent van de aandelen in, daarmee is de weg vrij voor een nieuw toekomstplan voor de Kerkraadse club.

Videoverbinding

Het akkoord tussen Roda JC en Korotaev, dat per e-mail werd gesloten, moet nog worden geformaliseerd. Beide partijen moeten samen naar de notaris zodat de aandelen officieel kunnen worden overgedragen. Omdat Korotaev vanwege een juridische kwestie Dubai niet kan verlaten, moet het hele proces via een videoverbinding worden geregeld. Ingewijden verwachten dat het om die reden nog even kan duren voordat Roda officieel zal communiceren over de wissel van de macht.

Hodenius

De kwestie-Korotaev was de laatste grote hobbel in de onderhandelingen over Roda’s toekomst. De laatste maanden werd achter de schermen getimmerd aan een nieuw plan dat de nummer zeventien van de eerste divisie er weer bovenop moet gaan helpen. In dat plan spelen beursmiljonair Roger Hodenius, ICT-ondernemer Stijn Koster en de beleggingsmaatschappij Mercurius een belangrijke rol. Zij hadden stuk voor stuk als eis dat Korotaev als aandeelhouder moest vertrekken.

Verplichtingen

Korotaev maakte begin 2017 zijn entree bij Roda JC als overnamekandidaat. In de zomer van 2018 nam hij officieel twintig procent van de aandelen over van eigenaar Frits Schrouff. De ex-schoonspringer investeerde bij zijn komst zo’n twee miljoen euro en betaalde later nog eens ongeveer hetzelfde bedrag voor zijn aandelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat hij de hele club zou overnemen, maar zover kwam het nooit. Korotaev is al geruime tijd verwikkeld in een langslepend juridisch conflict in zijn woonplaats Dubai, waardoor hij niet aan zijn geld kan. Om die reden was het voor hem ook niet mogelijk om zijn financiële verplichtingen in Kerkrade na te komen. Hoeveel geld hij Roda nog schuldig was, is niet helemaal duidelijk. De kans is groot dat nu hij zijn aandelen inlevert dat bedrag niet meer betaald hoeft te worden.