Adembenemend Land van Kalk

© Gemeente Voerendaal

Het plateau van Kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal en het buitengebied van Heerlen noemen we Land van Kalk. Deze zomer gaan verschillende enthousiaste inwoners safari’s verzorgen in het Land van Kalk. Met zes verschillende soorten safari’s is er voor elk wat wils en kunnen bezoekers uit Zuid-Limburg zich in en rond de gemeenten Voerendaal en Simpelveld prima vermaken. Van een speurtocht naar haaien en dassen voor kinderen tot een stiltewandeling voor de bezinningstoerist: iedereen komt aan zijn trekken.

Gemeente Voerendaal

Ook voor jonge gezinnen en stellenCoöperatie Land van Kalk heeft het initiatief genomen voor het ontwikkelen van de safari’s. Na een analyse van het bestaande aanbod bleek dat het aanbod vaak alleen voor groepen op aanvraag beschikbaar is en dat er weinig te doen is voor jonge gezinnen en stellen. Jammer, want ook deze doelgroepen zijn wél geïnteresseerd in datgene wat Land van Kalk zo aantrekkelijk maakt: een indrukwekkend landschap en natuur, een rijke historie, een zeer vruchtbaar boerenland dat hoogwaardige streekproducten voorbrengt én natuurlijk de zo kenmerkende Kunradersteen. Samen met verschillende ondernemers, IVN en enthousiaste inwoners en met steun van de gemeenten Voerendaal en Simpelveld werden daarom zes verschillende safari’s ontwikkeld. De safari’s worden de gehele zomer op vaste momenten aangeboden, zodat er bijna iedere dag wel wat te beleven valt. Een groep inwoners met veel kennis van het gebied wordt opgeleid tot ranger en gaat de safari’s begeleiden. Alle safari’s worden in kleine groepen te voet of per e-bike gedaan, zodat de rust in het gebied bewaard blijft.

Zes safari’sMet deze safari’s wil de Coöperatie toeristen en recreanten, maar ook inwoners het gebied laten ontdekken:

  1. Hoogtepunten van het Land van Kalk: een e-bike tocht langs de meest kenmerkende plekken in het Land van Kalk, zoals monumentale gebouwen van Kunradersteen en indrukwekkende vergezichten vanaf het plateau. De ranger vertelt over natuur, landschap en geschiedenis en laat een lokaal seizoensproduct proeven.
  2. BoerenLand van Kalk: een e-bike tocht langs wijn- en fruitgaarden, met stops bij enkele bijzondere boerenbedrijven, met aansluitend een streekproeverijtje. De ranger mag bij de boeren het erf op om meer te laten zien, dus je komt op plekken waar je normaal niet kunt komen.
  3. Via Marcus: een historische e-bike tocht met amateurhistoricus en meesterverteller Marc Hermans over oude Romeinse en Middeleeuwse wegen en paden langs de archeologische vindplaatsen van negen Romeinse villa’s.
  4. NatuurSafari: een speurtocht voor jong en oud waarbij we op zoek gaan naar haaien, dassen, roofvogels én hele kleine beestjes.
  5. Sportieve Safari: een uitdagende e-MTB tocht met wat pittige klimmetjes en over onverharde paden. De beloning: fantastische panorama’s en een picknick in de natuur.
  6. Stilte Safari: een meditatieve stiltewandeling onder begeleiding van yogadocenten of mindfulness trainers van Yogastudio Klooster Simpelveld, om de drukte in je hoofd tot rust te brengen.

Meer informatie inclusief data, startlocaties en tarieven is te vinden op www.landvankalk.com.