Aanleg fietsbrug Borgharen start in 2021

Print
Aanleg fietsbrug Borgharen start in 2021

De fietsbrug komt niet ver van de stuw bij Borgharen. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De financiering van de fietsbrug tussen Borgharen en het centrum van Maastricht is rond. De provincie geeft de helft van de benodigde 2,3 miljoen euro. De bouw kan in 2021 beginnen.

Een lang gekoesterde wens van de 2600 inwoners van Borgharen en Itteren wordt volgens wethouder Gert-Jan Krabbendam werkelijkheid. De fietsbrug over de Maas komt aan de Bovenstraat, ter hoogte van het parkeerplaatsje bij de entree van Borgharen. Aan ‘Maastrichtse’ kant sluit het fietspad vervolgens aan op de Stuwweg, waarna fietsers via de Bosscherweg richting de stad kunnen rijden.

Aanleg fietsbrug Borgharen start in 2021
De plek van de nieuwe fietsbrug. Foto: De Limburger

„Niet alleen ontstaat er nu een veel betere verbinding met de binnenstad, andersom sluit de brug ook aan bij Belgische fietsknooppunten,” zegt Krabbendam, die het goede nieuws dinsdag hoorde van gedeputeerde Carla Brugman.

De wens voor de brug is zeker al vijftien jaar oud. Aanvankelijk was Rijkswaterstaat niet enthousiast. „Dat had er onder meer te maken dat de brug het Maaswater mogelijk omhoog zou stuwen. Uiteindelijk is Rijkswaterstaat overstag gegaan.”

Vanuit Borgharen moeten de fietsers een klein stukje richting komgrens van het dorp ‘omrijden.’ „Natuurlijk was de meest logische plek aansluiting op de Kasteelstraat in Borgharen geweest, maar daar is de Maasbedding te breed,” legt Krabbendam uit. Dat zou een brug van tientallen miljoenen gevergd hebben. Volstrekt onhaalbaar.” De aanbesteding voor het werk start rond de zomer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen