Ruim 5,7 miljoen mensen zien tolk Irma gewisseld worden in persco Rutte

Print
Ruim 5,7 miljoen mensen zien tolk Irma gewisseld worden in persco Rutte

Gebarentolk Irma Sluis. Afbeelding: ANP

Ruim 5,7 miljoen mensen zagen dinsdagavond hoe premier Mark Rutte in zijn persconferentie een versoepeling van de coronamaatregelen aankondigde. De langverwachte verzachting was op sociale media overigens bijzaak: daar ging het vooral over de ‘wissel’ van de inmiddels beroemde gebarentolk Irma Sluis.

Veruit de meeste kijkers zagen de persconferentie op NPO 1 (ruim 4,1 miljoen), gevolgd door RTL 4 (1,3 miljoen) en SBS 6 (275.000). Hoewel dat grote kijkersaantallen zijn – ruim 84 procent van alle mensen die om 19.00 uur tv keken, zag Rutte – trokken de eerdere persconferenties nog veel meer toeschouwers.

De afgelopen maanden tikten de updates van premier Rutte vrijwel altijd de 7 miljoen kijkers aan. De best bekeken persconferentie is de update van 21 april, toen ruim 7,8 miljoen mensen aan de buis gekluisterd zaten. Met 5,7 miljoen kijkers is de persconferentie van gisteren wel het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Op de tweede plaats staat het NOS Journaal van 20.00 uur met 2,4 belangstellenden.

Tolk Irma

Op sociale media ging het gisteravond vooral over het plotselinge vertrek van gebarentolk Irma Sluis, die tijdens de persconferentie onverwachts werd vervangen door collega Corline Koolhof.

Hoewel dat gepland was – een hele conferentie tolken is voor één iemand wat zwaar – wisten kijkers niet wat hen overkwam. ‘Na de terrassen, de sportscholen, de bioscoop, het theater én de parenclub pakken ze nu ook Irma af’, klonk het bijvoorbeeld op Twitter.

Kijkcijfer top vijf dinsdag

1. Journaal extra, NPO 1: 4.153.000

2. Journaal 20 uur, NPO 1: 2.403.000

3. M, NPO 1: 1.977.000

4. Half acht nieuws, RTL 4: 1.453.000

5. Nieuws extra, RTL 4: 1.303.000

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →