Na 5000 mondkapjes stoppen de ruim vijftig vrijwilligers er mee

Print
Na 5000 mondkapjes stoppen de ruim vijftig vrijwilligers er mee

V.l.n.r.: Jacqueline Römers, Jolanda Palmen en Sonja Thomassen. Afbeelding: Françoise Petersen

Elsloo -

Het begon als een kleinschalige actie om zorgverleners te hulp te schieten toen corona plots om de hoek kwam kijken. Ruim twee maanden later is de naam van het initiatief, Mondkapjesproductielijn Elsloo, een understatement. Na 5000 geproduceerde mondkapjes zit de megaklus er bijna op.

Het succesverhaal begint op 15 maart als Sonja Thomassen uit Elsloo belt met thuiszorgorganisatie IZT-Limburg die haar een jaar geleden verzorgde toen ze ziek was. „Ik wilde weten of ze mondkapjes nodig hadden”, vertelt ze. „Dat bleek het geval, dus ben ik ze gaan maken. Van goede kwaliteit stof en herbruikbaar.” Als Thomassen de naaimachine eenmaal heeft aangezet, gaat het rap. Zo rap zelfs, dat ze de hulp inschakelt van Jolanda Palmen en Jacqueline Römers, die in no time een heuse productielijn op touw zetten.

Coördinatie

De garage van Palmen wordt omgebouwd tot distributiecentrum. „We kregen ontzettend veel reacties van mensen die ook wilden naaien. Vanuit Maastricht tot Brunssum en van Heerlen tot Meerssen werden we gebeld. Daarom hebben we vrij snel besloten het goed te coördineren.” Eenenvijftig vrijwilligers naaien ieder dag vanuit thuis. „Een team knipt stoffen lapjes, een andere groep zet stippen op de plaatsen waar de plooien komen, weer anderen locken, maken de linten en naaien de kapjes. Alle benodigdheden kunnen ze bij mij afhalen en als het gereed is weer afgeven”, vertelt Palmen.

Verspreidingsgebied

Römers regelt de administratie, de aanvragen en de communicatie. Ze beheert meerdere appgroepen waarin het hele proces wordt besproken. „We streven naar zo goed mogelijke kwaliteit, maar zijn selectief aan wie we de mondkapjes geven.” Ook het verspreidingsgebied strekt zich uit over heel Zuid-Limburg. „Het is een dagtaak geworden, waar we met veel plezier aan werken.”

Bingo

De dankbaarheid is dan ook groot. Flessen wijn, repen chocolade en bossen bloemen worden met regelmaat afgegeven bij de dames. En daar hebben ze iets origineels op verzonnen. „Wij drieën zijn het gezicht van het initiatief, maar de 51 vrijwilligers die de mondkapjes maken zijn net zo belangrijk. Daarom houden we iedere woensdag een bingo, waarin we de giften verdelen”, vertelt Römers enthousiast.

Stoppen

Op 1 juni stopt het ‘bedrijf’. „Omdat de mondkapjes nu op veel locaties worden verkocht en we het risico niet willen lopen straks met een hele bulk te blijven zitten”, zegt Palmen. Dat betekent niet dat de uitgifte stopt. „We hebben er nog voldoende liggen om te verspreiden, dat gaat voorlopig nog wel even door.” In totaal hebben ze dan 5000 mondkapjes geleverd. Wat volgt is het grote zwarte gat? Er volgt een korte stilte, waarna ze gezamenlijk zeggen: „Dat zit er dik in.”

Lees ook: In Elsloo draait de productie van gratis mondkapjes nog op volle toeren

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen