Ondernemersgroep ‘Phoenix’ investeert miljoenen in Roda JC

Bert Peels (met microfoon) tijdens de persconferentie. © De Limburger/Bas Quaedvlieg

Een groep investeerders gaat de komende drie jaar investeren in Roda JC. Het gezelschap steekt drie jaar lang 1,5 miljoen euro per seizoen in de club.

Jimmy Leenders

Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in het Parkstad Limburg Stadion. Het gezelschap, dat zichzelf ‘Phoenix’ noemt, bestaat uit beursmiljonair Roger Hodenius, ICT-ondernemer Stijn Koster, beleggingsmaatschappij Mercurius en Bert Peels.

Top eerste divisie

Op de persconferentie stelde Peels, die eenmalig het woord voerde namens de club, dat Roda weer mee moet gaan doen in de top van de eerste divisie. Om dat voor elkaar te krijgen zal de club de komende jaren een verlies van om en nabij de 1,5 miljoen euro lijden. Phoenix gaat dat bedrag ophoesten. Ook kondigde Peels aan dat de complete organisatie op de schop gaat. Roda krijgt na anderhalf jaar afwezigheid weer een raad van commissarissen en er start een wervingsprocedure voor een nieuwe algemeen directeur. Tot die er is blijft interim Karel Bouckaert aan het roer. Diezelfde Bouckaert claimde eerder nog dat hij op korte termijn zou vertrekken bij de club, maar daar heeft hij volgens Peels vanaf gezien. De nieuwe algemeen directeur moet er een zijn met kennis van de regio en een ‘commercieel profiel’.

Aandelen

Onderdeel van het nieuwe plan is verder dat Aleksei Korotaev zijn twintig procent van de aandelen inlevert. Ook worden de laatste formele banden met vertrekkend eigenaar Frits Schrouff verbroken. Alle aandelen komen in één stichting, de stichting Roda JC. Het bestuur van die stichting zal gaan bestaan uit vijf leden. Twee daarvan zijn al bekend: het gaat om Ed Koster (vader van Stijn) en oud-burgemeester van Kerkrade Jos Som. De drie andere leden moeten nog worden geworven. De bedoeling is dat de gemeente ook één van die leden aan zal dragen. Ook de vijf leden die de raad van commissarissen moeten gaan bemensen, moeten nog worden geworven.

De financiering wordt de komende jaren verzorgd door de ‘stichting Phoenix’. Die stichting wordt bestuurd door Peels, Sjaak de Zeeuw en Jo Spaubeck. De compleet nieuwe clubstructuur moet nog worden goedgekeurd door de licentiecommissie van de KNVB.

Huurverlaging

Onderdeel van het plan is verder dat de ondernemersgroep de gemeente Kerkrade, eigenaar van het Parkstad Limburg Stadion, heeft gevraagd de huur van het stadion te verlagen naar 250.000 euro per jaar. Peels kon nog niet zeggen of de kunstgrasmat, die op het einde van zijn latijn is, komende zomer vervangen gaat worden.