Nieuwe investeerders Roda JC vragen Kerkraadse politiek om nieuwe huurverlaging voor stadion

Print
Nieuwe investeerders Roda JC vragen Kerkraadse politiek om nieuwe huurverlaging voor stadion

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven -

De nieuwe regionale groep investeerders van Roda JC gaat de gemeente Kerkrade om een nieuwe structurele huurverlaging van het Parkstad Limburg Stadion vragen.

Dat heeft de groep genaamd ‘Phoenix’, bestaande uit Roger Hodenius, Stijn Koster, Bert Peels en Mercurius, woensdag bekendgemaakt. De huurverlaging is onderdeel van hun toekomstplan voor Roda.

Lees ook: Ondernemersgroep ‘Phoenix’ investeert miljoenen in Roda JC

Om de begroting rond de krijgen wil men de huur structureel verlagen naar 250.000 euro per jaar. Het bedrag dat Kerkrade per jaar mist, moet worden doorgeschoven naar de toekomst.

De huur van het stadion bedraagt nu acht ton. Eind 2018 besloot de gemeente dat Roda voor de jaren 2018, 2019 en 2020 maar de helft van de huur hoefde te betalen. Voor de andere vier ton kreeg de club uitstel van betaling.

Lees ook: Gemeente Kerkrade steunt Roda JC definitief met huurhalvering

„De initiatiefnemers beseffen dat dit geen gemakkelijke vraag is, maar vertrouwen erop dat dit plan niet alleen voor Roda, maar ook voor de stad en de regio Parkstad een belangrijke stap is”, valt te lezen in een persbericht. „De deelnemende ondernemers dragen bij in het belang van de club en versterking van de regio. Daar hebben we de hulp van de regio ook een beetje bij nodig”, laat Bert Peels verder weten.

Heikel punt

De huurverlaging is een heikel punt. In het verleden stond het meermaals op de raadsagenda, tot grote frustratie van de politieke partijen. Het bedrag dat Roda moet betalen werd al eens verlaagd van 1,1 miljoen naar 8 ton. En daar kwam in 2018 de halveringsregeling bij.

Ondanks forse kritiek ging de gemeente telkens overstag. Dat komt door het enorme risico dat Kerkrade als eigenaar van het stadion loopt als Roda JC - de huurder van het stadion - failliet gaat. Het stadion is immers nog lang niet afbetaald en bij een faillissement komt de schadepost van miljoenen euro’s voor rekening van de gemeente.

Lees ook: Wat rest Kerkrade als Roda omvalt?

Zonder wijziging van de huursom is het stadion in 2046 afbetaald. Of die termijn bij een nieuwe huurverlaging verlengd zal worden of dat er een andere regeling wordt getroffen, is nog niet bekend.

Afwachtend

BurgerBelangen, SP en Ons Kerkrade laten woensdag weten eerst het voorstel van Roda en het college te willen afwachten, alvorens inhoudelijk iets te kunnen zeggen. Belangrijk is wel dat het de Kerkraadse burgers geen geld mag kosten. Verder zijn ze blij met het feit dat lokale ondernemers de schouders onder de club zetten.

In juni zal Roda een presentatie geven tijdens een commissievergadering. In de raadsvergadering van 1 juli zal de politiek waarschijnlijk een besluit nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee