Archeo Route Limburg breidt uit met vijf nieuwe locaties

De Archeo locatie op het terras van het Schuttershuske in het Schutterspark.

De Archeo locatie op het terras van het Schuttershuske in het Schutterspark. © Limburg Marketing

De Archeo Route Limburg is uitgebreid met vijf nieuwe belevenislocaties. In Brunssum, Herten-Ool, Simpelveld, Swalmen-Asselt en Voerendaal zijn nu ook archeologische vondsten te ontdekken.

Redactie

Daarmee komt het totale aantal locaties van de Archeo Route op 37. De Archeo Route Limburg is een app die verhalen achter archeologische vondsten in Limburg zichtbaar maakt. De vindplaats wordt gemarkeerd met een archeologische landmark, een stalen speer van 2,2 meter hoog.

Brunssum

In Brunssum is nu de ‘Middeleeuwse landweer’ te vinden. In een deel van de Brunssummerheide liggen de resten van een 15e eeuwse landweer, de Landgraaf genoemd. De speerlocatie bevindt zich op het terras van het Schutterhuske in het Schutterspark.

Simpelveld

In Simpelveld gaat het om ‘De dame van Simpelveld’. Bij toeval werden op 11 december 1930 drie sarcofagen van zandsteen in Simpelveld gevonden. De speer bevindt zich in het park bij de zitbank tegenover huisnummer 7.

Voerendaal

In Voerendaal is de belevenislocatie ‘Onder de kerktoren’ te vinden, waar uitleg wordt gegeven bij het eerste geschrift waarin Voerendaal wordt genoemd. Het geschrift dateert uit 1049 (Furenthela). De speer bevindt zich in het centrum naast de kerk, en tegenover huisnummer 26 in het met stenen belegde parkje met zitbanken.

In de volgende fase van de uitbreiding van Archeo Route Limburg, die in juni en juli zal plaatsvinden, komen in Leudal (2), Maasgouw (4), Stein (2) en Weert nieuwe ‘landmarks’ te staan. Eind augustus is het de beurt aan Gennep (4), Kerkrade (2) en Brunssum (1). Simpelveld krijgt in oktober nogmaals een ‘landmark’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee