Archeo Route Limburg breidt uit met vijf nieuwe locaties

Print
Archeo Route Limburg breidt uit met vijf nieuwe locaties

De Archeo locatie op het terras van het Schuttershuske in het Schutterspark. Afbeelding: Limburg Marketing

Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

De Archeo Route Limburg is uitgebreid met vijf nieuwe belevenislocaties. In Brunssum, Herten-Ool, Simpelveld, Swalmen-Asselt en Voerendaal zijn nu ook archeologische vondsten te ontdekken.

Daarmee komt het totale aantal locaties van de Archeo Route op 37. De Archeo Route Limburg is een app die verhalen achter archeologische vondsten in Limburg zichtbaar maakt. De vindplaats wordt gemarkeerd met een archeologische landmark, een stalen speer van 2,2 meter hoog.

Brunssum

In Brunssum is nu de ‘Middeleeuwse landweer’ te vinden. In een deel van de Brunssummerheide liggen de resten van een 15e eeuwse landweer, de Landgraaf genoemd. De speerlocatie bevindt zich op het terras van het Schutterhuske in het Schutterspark.

Simpelveld

In Simpelveld gaat het om ‘De dame van Simpelveld’. Bij toeval werden op 11 december 1930 drie sarcofagen van zandsteen in Simpelveld gevonden. De speer bevindt zich in het park bij de zitbank tegenover huisnummer 7.

Voerendaal

In Voerendaal is de belevenislocatie ‘Onder de kerktoren’ te vinden, waar uitleg wordt gegeven bij het eerste geschrift waarin Voerendaal wordt genoemd. Het geschrift dateert uit 1049 (Furenthela). De speer bevindt zich in het centrum naast de kerk, en tegenover huisnummer 26 in het met stenen belegde parkje met zitbanken.

In de volgende fase van de uitbreiding van Archeo Route Limburg, die in juni en juli zal plaatsvinden, komen in Leudal (2), Maasgouw (4), Stein (2) en Weert nieuwe ‘landmarks’ te staan. Eind augustus is het de beurt aan Gennep (4), Kerkrade (2) en Brunssum (1). Simpelveld krijgt in oktober nogmaals een ‘landmark’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen