Corona

Flinke stijging WW-uitkeringen onder jongeren

Print
Flinke stijging WW-uitkeringen onder jongeren

Afbeelding: ANP

Sittard -

Steeds meer jongeren verliezen hun baan als gevolg van de coronacrisis. In Limburg leven nu bijna 2700 jongeren tot 27 jaar van een WW-uitkering, dat is een stijging van 51 procent vergeleken met een maand eerder toen bijna 1800 jongeren een WW-uitkering hadden. In februari lag het aantal uitkeringen nog op bijna 1300.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

De grootste klappen vielen in de horeca, bij uitzendbedrijven en de cultuursector, waar het werk zo ongeveer stil kwam te liggen door de uitbraak van het cororavirus en de intelligente lockdown. In deze sectoren werken veel jongeren. Bovendien hebben ze volgens het UWV ook vaak een flexibel arbeidscontract waardoor ze in economisch zware tijden vaak als eerste hun baan verliezen.

De stijging van het aantal WW-uitkeringen onder vijftigplussers in Limburg is redelijk beperkt gebleven. Daar steeg het aantal uitkeringen in een maand tijd met 14 procent. Oudere werknemers hebben vaker een contract voor onbepaalde tijd waardoor zij minder snel hun baan verliezen. Daarnaast zorgt de nieuwe, tijdelijke NOW-regeling ervoor dat bedrijven hun mensen zo veel mogelijk in dienst houden. Ze krijgen immers tot 90 procent van de loonkosten door de overheid betaald.

Limburg telde eind april in totaal 20.300 mensen met een WW-uitkering, een toename van 2500 (14 procent) vergeleken met maart. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen met 17 procent gestegen en kregen in april 292.100 mensen zo’n uitkering.

3,5 procent van de Limburgse beroepsbevolking heeft een WW-uitkering, dat is iets meer dan het landelijke percentage dat op 3,2 ligt.