Frankrijk: Reisbeperkingen geleidelijk minder

Print
Frankrijk: Reisbeperkingen geleidelijk minder

Afbeelding: AFP

Frankrijk hoopt deze zomer weer toeristen uit Nederland en andere Europese landen te ontvangen, maar kan daarover nu nog geen zekerheid geven. Overal worden grensovergangen nog gecontroleerd, reizen is moeilijk en vliegtuigen staan aan de grond.

,,De reisbeperkingen in Europa moeten geleidelijk verminderd worden’’, zei staatssecretaris Jean-Baptiste Lemoyne tijdens een persconferentie. Maar wanneer en in welke mate, kon hij nog niet zeggen. ,,Dat moet gecoördineerd worden tussen de Europese landen.’’

De staatssecretaris verwacht dat rond 15 juni knopen worden doorgehakt binnen de Europese Unie over het openen van de grenzen tussen landen.

,,De zomervakanties zullen dit jaar vooral binnenlands georiënteerd zijn. Mensen zullen vooral in eigen land op vakantie gaan, in Frankrijk en andere landen. Maar als de strijd tegen corona voorspoedig verloopt, moeten we ons erop voorbereiden dat mensen beetje bij beetje weer in Europa kunnen rondreizen.’’

Toerisme

Lemoyne zei nadrukkelijk dat de Franse toeristische sector, die al 40 miljard aan omzetverlies leed, het dit jaar vooral van de Franse vakantiegangers zal moeten hebben. Hij sprak over een bleu-blanc-rouge-zomer, verwijzend naar de kleuren van de Franse vlag. Vorige week zei hij dat Frankrijk het deze zomer ‘vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen moet stellen’. Die opmerking leidde tot een golf aan annuleringen van Nederlandse vakantiegangers die gereserveerd hadden op campings in Frankrijk.

,,Ik zou heel graag tegen Nederlanders, ook die met een tweede huisje in Frankrijk, willen zeggen: u bent weer welkom’’, zei Lemoyne nu. ,,Maar daar wordt nog aan gewerkt. We moeten een evenwicht vinden tussen de volksgezondheid en de economie. Het is nog te vroeg om nu al duidelijkheid te geven. Mijn ideaal zou zijn dat iedereen straks weer kan gaan reizen. Maar het zal anders zijn dan voorheen.’’

Op vliegvelden en in treinen komen er nieuwe reisregels en voor campings gaan bijvoorbeeld protocollen gelden om verspreiding van het virus te voorkomen.

Lemoyne deed zijn opmerkingen na overleg met andere Europese bewindslieden over het toerisme. Volgens hem komt de Europese Commissie binnenkort met een online platform waarop alle reis- en vakantie-informatie komt te staan voor alle lidstaten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen